Röda linser recept har fått en stor populäritet inom hälsotrender i Turkiet. Dem lagar allt mat på det, fröknäcke på linser, pizzadeg på linser, och denna vegetarisk linsmanti på röda linser. Manti görs egentligen på pastadeg och serveras med yoghurt och tomatsås. I denna vegetariska variant bjuds alltså linserna med denna manti kombo.
Är röda linser nyttigt?
Linser är mättade och goda och innehåller lite kalorier och är hög på fibrer, aminosyror och antioxidanter. Väldigt bra ifall du vill gå ner i vikt med andra ord och det är därför de är så populära i Turkiet.
Linser är bra för din matsmältning och främjar de goda bakterierna som finns i tarmen. Även ditt hår och hud gillar linser eftersom det innehåller vitaminer, mineraler, aminosyror. Linser passar väldigt bra i det vegetariska köket, är mättande till middag och en maträtt barn gillar.
Blötlägga röda linser
Linser och bönor behöver du blötlägga, eftersom de innehåller lektin som är ett ämne de använder för att försvara sig mot angrepp. Om du inte blötlägger dem finns risk att du får diarré, illamående och magsmörtor, som brukar uppstå cirka 1-7 timmar efter. Och skölj igenom dem ordentligt tills vattnet blir klart. Bönor och linser i förpackningar är tillagade och de behöver du inte blötlägga. Om du groddar bönor så minskar också lektiner, se bara till att hälla av vattnet som de har blötlagts i och skölj igenom.
Linser kan vara gasbildande speciellt om du har problem med magen liknande IBS. Använd då fodmap metoden och uteslut eller ät mindre av linser och ta tag i grundproblemet med en hälsoterapeut, som kan se till grundorsaken och vad som stör och triggar i kroppen.
Vad är manti?
Manti är en pastadeg som du kan baka ut tunt och skära i fyrkanter och fylla med en fyllning. Därefter kan du forma de genom att vika ihop degen och koka i vatten. Men nyare rätter poppar upp och för att göra maten nyttigare kallar de även den manti. Servera manti med yoghurtsås och tomatsås.
Röda linser recept
Ingredienser
- 2 dl röda linser
- 6 dl vatten
- 1 msk tomatpuré
- 1 lök
- 2 msk smör
- 1 tsk turkisk pulbiber alt. chilipeppar
- 1 tsk myntapulver
- 3 msk yoghurt
- 1 tsk peppar
Instruktioner
- Blötlägg röda linser och skölj igenom innan du börjar din matlagning.
- Börja med att koka röda linser och rör om emellanåt tills all vatten har dunstat bort. Konsistensen ska vara riktigt torr så låt all vatten verkligen dunsta bort helt och hållet. Det tar tid. Låt det sedan svalna.
- På en stekpappa stek lök, tomatpuré, turkisk pulbiber eller chilipeppar, mynta, salt och peppar.
- Blanda ihop och rulla till små bollar.
- Servera med vitlöksyoghurt och tomatsås.
Här är recept på den klassiska Manti om du vill kika.
Om du vill laga mer mat med röda linser finns:
Röd linssoppa
Linsgryta med kokosmjölk
Linsbiffar