Zucchiniblomma dolma

Det här är nog den godaste fyllda dolma receptet jag ätit – dolma på zucchiniblomma. Man känner nästan inte av zucchiniblommorna utan de smälter i munnen och har en sån god smak.

dolma-pa-zucchiniblomma
Dolma på zucchiniblomma

Dolma kallas det när grönsaker fylls med ris eller bulgur som sedan kokas. Men vet ni att den minsta dolman gör du av örten okra. Kan det bli pilligare att laga mat? Och fyllda zucchiniblommor är en typiskt somrig maträtt i Turkiet. Den lagardu i en god tomatsås. Servera med yoghurt som bryter av den milda smaken.

Zucchiniblomma recept

Dolma zucchiniblomma

Fylld zucchiniblomma
Prep Time1 day 30 minutes
Cook Time1 hour
Course: Huvudrätt
Keyword: Vegetariskt
Servings: 4 pers

Ingredients

  • – 15-20 st zucchiniblommor
  • – 2 st gullök
  • – 1 msk tomatpuré
  • – 1 dl olivolja
  • – 2 dl ris
  • – 1+1 dl vatten
  • – 1 tsk socker
  • – Svartpeppar torkad mynta, salt

Instructions

  • Skölj blommorna försiktigt. Skala och tärna löken och bryn den i olivoljan så att den får färg och blir mjuk. Tillsätt tomatpurén och bryn lite till.
  • Skölj riset och tillsätt i löken och rör om i cirka 2-3 minuter. Tillsätt kryddorna, socker och vattnet. Låt småputtra på svag värme till vattnet går in. Låt fyllningen svalna lite.
  • Fyll blommorna med 1 tsk av fyllningen och lägg i en kastrull. Tänk på att riset kommer svälla upp, så fyll inte ända upp i kanten. Häll över resterande vatten över dolmorna. Laga dolmorna på svag värme tills vattnet går in in och riset är mjukt. Servera med turkisk yoghurt.

Prova även zucchiniplättarna

Lämna gärna en kommentar / recension om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3