Det här är nog den godaste fyllda dolma receptet jag ätit – dolma på zucchiniblomma. Man känner nästan inte av zucchiniblommorna utan de smälter i munnen och har en sån god smak.
Dolma kallas det när grönsaker fylls med ris eller bulgur som sedan kokas. Men vet ni att den minsta dolman gör du av örten okra. Kan det bli pilligare att laga mat? Och fyllda zucchiniblommor är en typiskt somrig maträtt i Turkiet. Den lagardu i en god tomatsås. Servera med yoghurt som bryter av den milda smaken.
Zucchiniblomma recept
Dolma zucchiniblomma
Fylld zucchiniblomma
Servings: 4 pers
Ingredients
- – 15-20 st zucchiniblommor
- – 2 st gullök
- – 1 msk tomatpuré
- – 1 dl olivolja
- – 2 dl ris
- – 1+1 dl vatten
- – 1 tsk socker
- – Svartpeppar torkad mynta, salt
Instructions
- Skölj blommorna försiktigt. Skala och tärna löken och bryn den i olivoljan så att den får färg och blir mjuk. Tillsätt tomatpurén och bryn lite till.
- Skölj riset och tillsätt i löken och rör om i cirka 2-3 minuter. Tillsätt kryddorna, socker och vattnet. Låt småputtra på svag värme till vattnet går in. Låt fyllningen svalna lite.
- Fyll blommorna med 1 tsk av fyllningen och lägg i en kastrull. Tänk på att riset kommer svälla upp, så fyll inte ända upp i kanten. Häll över resterande vatten över dolmorna. Laga dolmorna på svag värme tills vattnet går in in och riset är mjukt. Servera med turkisk yoghurt.
Prova även zucchiniplättarna
Lämna gärna en kommentar / recension om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Meeeeen inte visste jag att man kunde använda zuccini blommorna… jag som alltid tar bort några på varje "skaft" för att få en grövre zuccini.. blir juh så många blommor på varje annars.. Tack för idén .. nu vet jag vad jag ska göra med blommorna jag plockar bort. Ser så himla gott ut 🙂
Vad spännande det låter. Jag spar receptet.
De ser riktigt gott ut!!
tack för din recept ;=)
Jag har länge velat testa fyllda zucchinbiblommor, men hittar dem aldrig någonstans att köpa. Pappa brukar odla zucchini, men har inte gjort det de senaste 2 åren. Det verkar så himla gott.
Häftigt! Detta måste jag testa…
Kolla tävlingen på min blogg som pågår just nu i bara en vecka! Massa bakformar och strössel!
Bakpassion.blogg.se
Så läckert, Yasemin. Zucchiniblommor är så goda. Du har så många fantastiska recept, det riktigt vattnas i munnen när jag tittar in här. Vet ju hur god den turkiska maten är och med dina vackra bilder känns nästan doften.
Okradolma måste nog vara lite besvärligt att göra 🙂
Ha det så bra.
Det är så himla roligt att du lägger ut så många vegetariska recept! Man blir verkligen inspirerad! Även detta ser jättegott ut 🙂
Vad spännande! Var kan man köpa blommorna, jag har aldrig hittat någonstans heller!?
Oij oij oij vad det ser gott ut! Har du någon idèe vad man skulle kunna använda istället för zucchiniblommor?
Sandra jag vet tyvärr inte var man kan hitta dessa i Sverige. Kolla i butiker med utländsk sortiment om de har möjlighet att hämta hem.
Elisabet, jag känner inte till ngn motsvarighet till blomman. Däremot kan du fylla de flesta grönsaker med fyllningen och laga till en rätt.
Tack, då ska jag göra det istället 🙂
Måste provas. Jag vet att det är väldigt gott.