Turkiska yaprak vinbladsdolmar recept är vinblad som fylls med risfyllning. Vinblad är lite sura i smaken, det blir en god kombination med fyllningen av god bulgur i tomatsås.
Vinbladsdolmar
När jag kom hem förra onsdagen från Turkiet hade mamma varit så snäll och använt de färska vinbladen i mitt kylskåp. Hon hade fyllt och rullat vinbladsdolma med bulgur. Därefter lagt dem i min kyl, färdiga att laga. Så då var det bara att laga dem för mig. Fylld dolma som får laga på låg värme länge blir riktigt mjuka och går sönder lätt i munnen. Det kommer fram goda smaker och blir enkla att äta.
Yaprak – Läckra vinbladsdolmar
Ingredienser
- 500 g vinblad
- 3 msk olivolja
- 2 st gullök
- 1 grön paprika helst turkisk
- 1 msk tomatpuré
- 1/2 msk paprikapuré
- salt peppar
- 1 köttbuljong
- 1 knippe persilja
- 2 dl vatten
- 4 dl bulgur
Instruktioner
- Lägg vinbladen i vatten för att få bort saltet.
- För fyllningen börja med att hacka löken och stek den på medelvärme tills den tar färg. Tillsätt hackad paprika och stek lite till. Tillsätt sedan purén och stek mer. Sist häll i buljong och vatten. När den kokat lägg i bulgur och småkoka tills vattnet kokar in. Tillsätt hackad persilja och kryddor och rör om.
- När den svalnat fyll vinbladen med fyllningen i mitten. Vik in kanterna och rulla ihop till en rulle.
- Lägg vinbladsdolmarna i en ugnsform och tillsätt 2 dl vatten och lite olivolja.
- Laga i ugn på 225 grader tills vattnet kokar. Sänk sedan till 190 grader och laga i 1 timme. Servera med vitlöksyogurt.
Prova Auberginebåtar!
Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
ÅÅÅÅHHHH… Det här är hela familjens superfavorit!!
Sonen brukar beställa dessa fr våra turkiska vänner i Stockholm. Vi har testat o göra dem hemma men det blev pannkaka *skrattar*. Det gäller att ha rätt vinblad o så rätt handlag o vi saknade allt detta ;).
Himmel så jag blev sugen på dolmas…
Jag köpte vinbladen från märket Laroc från City Gross. Men visst det krävs lite övning att lära sig att rulla dem oxå. Jag brukar använda mig av en tallrik under, det underlättar. 😉
Kul att sonen din gillar dem. Min son tycte inte om bladen från början men nu har han vant sig.
Detta är en favoriträtt från östra medelhavet. jag har aldrig provat att laga det själv men en av mina bästa vänner, M, är från Turkiet och hon har bjudit på det flera gånger. Den svenska "dottern" kåldolmar spelar inte ens i samma liga (personlig åsikt, vet många som älskar den svenska varianten). M och jag har länge pratat om att laga meze-middag ihop och vindolmar känns som en given rätt på menyn.
Åh, vinbladsdolma är ju underbart! Kanske skulle man våga sig på att göra det själv nån gång.
Hoppas ni har en fin helg!
Hej
Jag undrade när man ska hälla buljongen med vatten är det 2 dl vatten med buljongen som skall in i bulgurgrytan eller?
Tack i förhand