Pitabröd med valnöt&kycklinggucka blev jättegott. Pitabrödet kan jag varmt rekommendera, det blev riktigt mjukt och perfekt att frysa in.
Vitlöken smakade ganska mycket, så gillar man inte det kan man ta mindre eller hoppa över den. Uppskattades av de äldre i familjen. Guckan gick inte hem hos 3-åringen, men pitabrödet gick bra. Jag frös även in pitabröden som blev över. Praktiskt att ta fram när man vill laga något snabbt.
Pitabröd
Ingredienser
- 8 dl vatten
- 1 paket jäst
- 1 msk olivolja
- ca. 16 dl vetemjöl
- 1 msk salt
Instruktioner
- Blanda ljummet vatten, jäst, olivolja och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl och arbeta till degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa ca 30 min.
- Dela degen i 25 delar och forma varje del till en centimetertjocka runda kakor. Låt jäsa under handduk i ca 20 minuter.
- Sätt på ugnen på 275 grader. Vänd på bröden och grädda dem i den varma ugnen i ca 6-7 minuter.
- Låt bröden svalna på galler under en handduk.
Recept valnöts&kycklinggucka
2 st kycklingfilé
1 msk olja
5 st gamla brödskivor
80 gr valnötter
1-2 st vitlöksklyftor
3 dl vatten
1 tsk svartpeppar
2 tsk salt
1/2 tsk rödpeppar
Gör så här
1. Skär kycklingfilén i stora bitar och lägg i en kastrull med 3 dl vatten och salt. Koka på svag värme i ca. 20 minuter eller tills köttet är vitt. När den kokat färdigt delar man den i tunna tunna skivor med händerna och lägger upp på ett fat. Spar kycklingfonden.
2. Lägg vitlök, brödskivorna och vanötterna i matberedaren och hacka till en röra. Tillsätt sedan 1 dl av kycklingfonden, alltså vattnet som kycklingen kokat i. Lägg guckan över kycklingen.
3. Lägg rödpeppar och svartpeppar i olja och värm. Häll sedan över guckan.
Nu kan du fylla pitabröden med röran. Ljuvligt gott.
Om du gillar denna så prova mitt valnötsbröd!
Vad bra att jag får recept på din Kyckling-gucka. Har ätit det många gånger i Turkiet, tycker den är så god.
Ser fram emot mer av dina recept 😉
Ha det bra./ Birgitta
Den är supergod. Rekkommenderar den verkligen 😉
Vet du vad som passar till den? Jag tänkte bjuda på den i nästa vecka till några vänner som kommer över, men jag vet inte riktigt vad som passar till. Tacksam för hjälp, då du verkar ha mer erfarenhet av matbjudningar i Turkiet 😉
Jag tycker den är riktigt god med grillad, inlagd paprika. Syran i paprikan gör sig bra mot den lite kraftigare kycklingröran, som inte känns lika måktig då. I Turkiet finns det ju så goda paprikor 🙂