Vår klassiska äppelpaj

Emin och jag doftar på vårt fina verk – Vår klassiska äppelpaj. Gott blev det med mandelmassa och äpple. Och citronsmaken mmmm så fräscht. 

Vår klassiska äppelpaj

Vår klassiska äppelpaj

Recept Vår klassiska äppelpaj

Ingredienser
Deg
150 g smör
1 msk florsocker
210 g vetemjöl (60 gr=1 dl)
1,5 msk vatten

Fyllning
100 g mandelmassa
0,5 st citron, finrivet skal
50 g smör
2 st ägg
0,75 dl strösocker
0,5 tsk kardemumma, stött
2-3 st äpplen

Topping
1 msk strösocker
0,5 dl mandel, flagad

Gör så här

  1. Blanda smör, florsocker, mjöl i matberedare kör till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör några sek till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar botten, cirka 27 cm i diameter. Ställ formen i kylen cirka 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa upp äggen, tillsätt dem och socker. Sjud till en tjock kräm under ständig vispning. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandelmassa, citronskal och kardemumma.
  3. Skala och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Ta fram pajen och nagga botten. Häll på mandelkrämen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över socker och flagad mandel.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 minuter eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljsås.

Prova äpplekakor med kanel!