Äppelpaj med mandelmassa

Finns det något godare! Vår klassiska äppelpaj med mandelmassa. Gott blev det med en fyllning av mandelmassa och nyplockade äpple från trädgården. Och citronsmaken är så fräsch.

Äppelpaj med mandelmassa

Äppelpaj med mandelmassa

Baka med äpple
Total tid37 minuter
Måltid: Efterrätt
Keyword: Paj

Ingredienser

  • Deg
  • 150 g smör
  • 1 msk florsocker
  • 210 g vetemjöl 60 gr=1 dl
  • 1,5 msk vatten
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 0,5 st citron finrivet skal
  • 50 g smör
  • 2 st ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk kardemumma stött
  • 2-3 st äpplen
  • Topping
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl mandel flagad

Instruktioner

  • Blanda smör, florsocker, mjöl i matberedare kör till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör några sek till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar botten, cirka 27 cm i diameter. Ställ formen i kylen cirka 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa upp äggen, tillsätt dem och socker. Sjud till en tjock kräm under ständig vispning. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandelmassa, citronskal och kardemumma.
  • Skala och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Ta fram pajen och nagga botten. Häll på mandelkrämen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över socker och flagad mandel.
  • Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 minuter eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljsås.

Prova äpplekakor med kanel!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3