Ugnsgratinerad grönsakssoppa med mjölk

Här är en lätt och krämig värmande ugnsgratinerad grönsakssoppa. Jag älskar att man lagar grönsakerna i mjölk i denna, soppan får en sån mild smak. En lättlagad och enkel vardagsmat.

Ugnsgratinerad grönsakssoppa

Ugnsgratinerad grönsakssoppa

I den här soppan har jag i morötter, purjolök och vitlöksklyftor. Du kan prova med andra grönsaker om du har annat hemma. Det viktigaste är att vi äter varierat, får i oss grönsaker och vitaminer dagligen för vår hälsa.  

Behåll vikten med purjolök

Purjolök innehåller prebiotika och sägs vara bra för att behålla vikten. Den innehåller lite kalorier men generös på fibrer som är bra för matsmältningen. Ät det gärna tillsammans med protein för att få i dig nödvändig näring för kroppen. Purjolök är även bra för immunförsvaret liksom vitlök och lök.

Recept Ugnsgratinerad grönsakssoppa

Ingredienser, 4 personer
2 morötter
1 purjolök
1 fint hackad vitlöksklyfta
2 msk vatten
3 msk olivolja
6 dl vatten
6 dl mjölk
salt, peppar
(ev en skvätt grädde)

Garnering: Yoghurt med torkad mynta

  1. Börja med att skala och skiva morötter och purjolöken i 1 centimeter tjocka bitar.
  2. Lägg de i i en ugnssäker form och häll över salt, peppar, vitlök, olivoljan och vatten. Gratinera på 200 grader tills de mjuknar något.
  3. För över i en kastrull och häll över vatten och mjölk och laga på svag värme i cirka 15 minuter. Jag hällde även i en skvätt grädde i slutet. Vid servering garnera med en tjock turkisk yoghurt.

Om du gillar denna soppa prova även min Rostade tomatsoppa