Räddaren i sommar! Turkiska linsbiffar (mercimekli köfte) är väldigt bra till sommarens picknick. Köfte är lätta att ta med och smakar supergott. Den har blivit en riktig favorit när jag har serverat den på bufféer och den ingår ofta på mitt sommar buffébord.
Må bra av mercimekli köfte
Linser är vanligt i medelhavskost och i det turkiska köket. Kött är en lyxprodukt som fattiga få gånger ha råd till. Istället är kött en bisak och inte en huvudsak. Forskare har sett i flera studier att just regioner som har medelhavskost också har färre västerländska sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, demens, cancer. Eftersom vi lever längre så behöver vi också tänka på hur vi lever och äter för att må bra, skriver Niklas Ekstedt i boken Happy Food Green.
Så nyttigt är röda linsbiffar
- Linser är bra för matsmältningen, eftersom det finns fibrer i dem.
- De sätter igång dina tarmar, och för ut slaggprodukter.
- Linser är med och omvandlar socker till energi, som är bra mot diabetes.
- Bra att äta vid viktminskning, då de är kalorisnåla och näringsrika.
- Huden och håret påverkas positivt att vitaminer, mineraler och aminosyror som finns i linser.
- De förbättrar cellernas livskraft, vilket är bra för att förebygga åldrandet.
Slipp lektiner i dina biffar
Bönor och linser innehåller ämnet lektiner, som kan påverka att vi får magsmärta, illamående och diarré. Se därför till att blötlägga linserna och skölja dem ordentligt innan du använder dem i din matlagning. Om du äter antiinflammatorisk kost kan du byta ut bulguren mot quinoa.
Turkiska linsbiffar (mercimekli köfte)
Ingredients
- 4 dl röda linser
- 2 dl småkornig bulgur
- 6 dl vatten
- 2 st gul lök
- 1 dl rapsolja
- 2 msk tomatpuré
- 3-4 st finhackad salladslök
- 1 knippe finhackad persilja
- 1 dl saft av citron
- Salt, torkad mynta, turkisk rödpeppar, spiskummin
Instructions
- Börja med att skölja linserna.
- Häll upp en kastrull med vatten och koka upp tills linserna blir mosiga. Ta av från värmen och tillsätt bulgur och stäng locket. Vänta tills bulgurn sväller i cirka 10 minuter. Låt svalna. Om den känns för lös låt svalna lite till.
- Under tiden kan du göra såsen genom att finhacka löken. Bryn den i olja tills den får färg i cirka 5 minuter. Tillsätt nu tomatpurén och blanda. Häll över såsen medans den är varm i kastrullen med linserna. Fortsätt att blanda ordentligt. Konsistensen får inte vara för torr, tillsätt då mer olja. Eller om den är för lös kan man tillsätta lite mer bulgur. Låt massan svalna.
- Arbeta nu ihop till en jämn smet. Tillsätt sedan de finhackade salladsköken, persiljan, citronsaften och kryddorna.
- Till sist blanda lätt med handen och forma ihop till avlånga bullar och servera dina mercimekli köfte.
Har du bråttom, gör istället kisir som är rätt lik, men serveras mer som en sallad. Eller pröva libanesisk tabbouleh sallad
Oj vad gott det har ser ut att vara, riktigt smaskigt och kul att bjuda pa!
Onskar dig och din familj en Glad Midsommar:)
Har i Italien blir det ingen Midsommar tyvarr men jag ska laga till nagot gott hemma i alla fall:))
wow, vad gott det där ser ut! hoppas du får en fin semester!
Men åh vad gott detta låter. Bokmärker receptet, tack för tips och hoppas att du har en finfin semester!
Riktigt goda, en ny favorit bland alla vegetariska rätter! Passar jättebra som picknickmat också.
Kul 🙂 Jag gilla den oxå.