Syrlig rabarberpaj med maräng

Den här syrlig rabarberpaj med maräng är supergod, men låt den ljummen smakar det lite sötare. Gillar man inte syrliga sötsaker kan man blanda i lite jordgubbar som gifter sig bra med rabarber. Rabarber hör sommaren till. Vad brukar ni göra med rabarber?

rabarberpaj2

rabarberpaj1

Maräng är enkelt men ändå inte. Får du en droppe vatten eller lite äggula så blir det ingen maräng. Så var försiktiga när ni vispar. De flesta marängrecept brukar ange fyra äggvitor men jag gillar inte att det blir högt, så jag halverade marängen. Vad gäller pajdegen är det viktigt att den inte gräddas för mycket då blir den för hård.

Recept syrlig rabarberpaj med maräng

Ingredienser, 6 portioner
Pajskal
2 msk socker
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk vatten, kallt

Fyllning
500 g rabarber
1 dl råsocker
2 tsk potatismjöl

Maräng
2-3 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här

Mät upp mjöl och socker i en skål. Lägg i matfettet och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Låt stå kallt cirka 30 min. Sätt ugnen på 200ºC. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 min. Sänk ugnsvärmen till 150ºC.

Fyllningen: Ansa och skölj rabarberstjälkarna. Skala de grövre stjälkarna. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg rabarber och råsocker i en kastrull. Koka på svag värme utan lock, cirka 10 min. Rör ut potatismjölet i lite av krämen. Rör ner redningen och dra från värmen när det börjar koka. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner sockret och fortsätt vispa tills marängen blir tjock och blank. Bred ut marängen över pajen. Grädda i mitten av ugnen tills marängen får fin färg, cirka 20 min.