Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås

Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås går lätt att svänga ihop och är perfekt för vegetarianer. Varm aubergine, zucchini, tomater, vitlök som blandar sig i en god tomatsås. Blanda inte ihop den här rätten med äggrätten. I Turkiet kallar vi denna rätt för shakshuka och äggrätten kallas menemen.

Shakshuka - Stekta grönsaker med tomatsås

Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås

Det gröna ni ser på bilden är Ruccolablad. Det är otroligt hur stora dem är här i Turkiet och de smakar mer. Passar perfekt till en mustigare gryta så här på sommaren.

Recept Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås

Ingredienser
2 st auberginer
2 st potatisar
3 st morötter
1 st squasch
3 st turkiska gröna paprikor
4 st tomater
4 klyftor finhackad vitlök
2 dl olja för stekning
3 dl olja för sås
salt, peppar

Gör så här

Hacka alla grönsaker i små kuber. Stek grönsakerna utom tomaterna i olja i en panna på låg värme tills de mjuknar. Börja först med potatisen, sen auberginen, morötterna, squaschen och paprikorna.
För såsen stek vitlöken i oljan. Lägg i hackade tomaterna och rör ihop och låt det puttra lite till en jämn blandning. Lägg till sist i grönsakerna och blanda ihop. Eller så kan man lägga över såsen över grönsakerna direkt på talltiken. Servera med ris eller yoghurt.