Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås

Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås går lätt att svänga ihop och är perfekt för vegetarianer. Varm aubergine, zucchini, tomater, vitlök som blandar sig i en god tomatsås. Blanda inte ihop den här rätten med äggrätten. I Turkiet kallar vi denna rätt för shakshuka och äggrätten kallas menemen.

Shakshuka - Stekta grönsaker med tomatsås

Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås

Det gröna ni ser på bilden är Ruccolablad. Det är otroligt hur stora dem är här i Turkiet och de smakar mer intensivt. Passar perfekt till en mustigare gryta så här på sommaren.

Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås

Total tid29 minuter
Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 2 st auberginer
  • 2 st potatisar
  • 3 st morötter
  • 1 st squasch
  • 3 st turkiska gröna paprikor
  • 4 st tomater
  • 4 klyftor finhackad vitlök
  • 2 dl olja för stekning
  • 3 dl olja för sås
  • salt peppar

Instruktioner

  • Hacka alla grönsaker i små kuber. Stek grönsakerna utom tomaterna i olja i en panna på låg värme tills de mjuknar. Börja först med potatisen, sen auberginen, morötterna, squaschen och paprikorna.
  • För såsen stek vitlöken i oljan. Lägg i hackade tomaterna och rör ihop och låt det puttra lite till en jämn blandning.
  • Lägg till sist i grönsakerna och blanda ihop. Eller så kan man lägga över såsen över grönsakerna direkt på talltiken.
  • Servera med ris eller yoghurt.

Lämna gärna en kommentar / recension om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3