Smulpaj med rabarber och jordgubbar

Jag bakade smulpaj med rabarber och jordgubbar. Vi var på självplock och plockade jordgubbar i Botkyrka. Vad passar väl bättre än sommarens bär och frukter än till en smulpaj. Alltid lika gott med lite hemmagjord vaniljsås till.

Smulpaj med rabarber och jordgubbar

Smulpaj med rabarber och jordgubbar

Finns det något godare och enklare än klassisk smulpaj med bär. Jag gillar havregryn i smeten, då blir den smulig och god. Tillsammans med en riktigt fluffig hemmagjord vaniljsås blir det supergott.  

Recept Smulpaj med rabarber och jordgubbar

Källa: Arla.se

Smulpaj med rabarber jordgubbar

Ingredienser

  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 2 –3 msk strösocker
  • 100 g Arla smör
  • Fyllning
  • 3 –4 rabarberstjälkar
  • ca 1/2 liter jordgubbar
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Hemmagjord vaniljsås

  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljpulver

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Bland mjöl, havregryn och socker i en bunke.
  • Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa.
  • Ansa och skär rabarberstjälkarna i två cm stora bitar. Varva rabarber och jordgubbar i en ugnssäker smörad form. Blanda socker, potatismjöl och strö det över.
  • Fördela smuldegen över fyllningen och grädda mitt i ugnen 15-20 min. Servera med hemmagjord vaniljsås.

Hemmagjord vaniljsås

  • Koka upp grädde och mjölk med vaniljpulver och låt svalna.
  • Vispa socker och äggulor poröst. Tillsätt gräddblandningen och rör ihop.
  • Häll tillbaka i kastrullen och vispa på låg värme tills såsen tjocknar, det får inte koka. Låt svalna och servera kall.