Godaste hembakade brödet! Baka saftigt valnötsbröd med detta recept på valnötsbröd med rågmjöl till frukost. Du kommer bli överraskad över hur god och annorlunda nötigt den smakar! Det här grova brödet med valnötter blir inte heller lika fluffigt som vanligt bröd på vetemjöl. Därför fungerar den bra för min mage när jag känner att jag vill ha bröd.
Finns det något bättre än doften av hembakat bröd som sprider sig i huset till frukost? Bred på mjukt smör på det nygräddade varma bästa frukostbrödet och ta en tugga och det smälter i munnen.
Godaste hembakade brödet
Jag har hittat ett favoritrecept från ”Gateus brödbok”. Det är grova valnötsbrödet receptet och har bakat det i snart 20 år. Det blir alldeles lagom mjukt och praktiskt att frysa in för att ta fram till frukosten. Ända sen jag har hittat det här enkla valnötsbröd receptet har det fått följa med mig under flera år, jag har bakat det här brödet flera gånger. Valnötsbrödet gör du genom att blöta jäst i lite ljummet vatten, för att sen lägga till alla övriga ingredienser och knådar ihop. Inte svårare än så enkelt bröd recept. Visst är det härligt när man hittar sitt favoritrecept.
Valnötter nyttigt
Du har säkert hört att valnötter är nyttiga. De innehåller mycket omega3, B6, magnesium. Den kan också hjälpa dig stabilisera blodsockret.
Valnötsbröd
Ingredients
- 5 dl ljummet vatten
- 50 g jäst
- 8 dl vetemjöl
- 4 dl rent rågmjöl
- 1 tsk salt
- 20 g mjukt smör
- 2 dl valnötter
Instructions
- Värm vattnet till 37C och rör ut jästen.
- Blanda i alla ingredienser utom valnötterna och blanda tills det blir en seg deg och släpper kanterna. Lägg sen i nötterna och baka in dem. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter. Stöt ihop degen och låt den jäsa i ytterligare 15 min.
- Ta upp degen och dela den i 3 bitar. Forma bitarna till limpor och jäsa under duk i ca. 40-50 min.
- Sätt ugnen på 250C. Sätt in brödet i den varma ugnen, men sänk genast till 220C. Grädda i 20-30 min.
Gillar du att baka eget bröd kan du prova Nybakade mjuka frallor
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Det ser härligt ut – och lätt! Jag provar det vid nästa brödbak 🙂