En mjuk och god Ramadan bröd (Ramazan pidesi), som jag brukar doppa i tahinisås under Ramadan. Så gott att bryta fastan med lite nyttigt sött, läs längre ner för hur den blandas. Ramazan pidesi recept måste du prova!
Välkommen Ramadan!
Ramadan började i onsdags. Det är månaden då muslimer fastar i en månad från skymning till gryning. Anledningarna är bland annat att rensa kroppen, komma bort från ovanor som rökning, kaffe, sött, mm och att känna hur svältande i andra delar av världen har det, självdisciplin och att fokusera på själen. Ja, fastan finns ju också i andra religioner såsom kristendomen och anledningarna är liknande. På senare år har ju också fasta blivit populärt som 5:2, periodisk fasta, osv. för hälsan.
Förberedelse inför ramadan
Ramadan är så mycket mer än bara fastan för mig. Det är en månad fylld med barndomsminnen och goda stunder med familjen. Barn, resande eller sjuka behöver såklart inte fasta. När Ramadan är slut förbereder man frysen med mat som vinbladsdolma, turkisk köfte och manti (pastaknyten) inför högtiden. Det finns såklart också mat som är speciellt förknippade med högtiden exempelvis tahinisåsen (du blandar lika delar sesampasta+pekmez eller sirap) som är ett måste på vårt matbord tillsammans med brödet pide som man doppar i det. Andra måsten på ramadanbordet är bland annat dadlar, oliver, fetaost, olivolja för att doppa bröd i.
Vad bryter man fastan med under Ramadan?
Vanligt är att man inleder med något lättare som soppa, eftersom man har varit fastande under flera timmar och det kan bli tungt med att äta något stort direkt. Sen fortsätter man med huvudrätt och en lättare dessert. När man bryter fastan gör man ofta ihop det med släkt och vänner genom att bjuda varandra på ramadanbord. Det är ett tillfälle att bjuda in och bli inbjuden till varandra. Det är månaden då man ska förlåta och bli förlåten. Månaden då vi ska glömma och lägga dåliga saker bakom och tacka för det vi har. Göra ett försök till att bli en bättre människa och börja läka. Så även om ni inte fastar inbjuder jag er till att tänka på vad ni säger och gör, att försöka vara mer hjälpsamma och den bästa gåvan ni kan ge: Att Le.
Ramadan bröd (Ramazan pidesi)
Pidebröd som äts under Ramadan.
Servings: 4 st
Ingredients
- 30 g jäst
- 2 dl mjölk
- 2 dl vatten
- 100 g smör
- 1 msk socker
- 1 tsk salt
- cirka 9-11 dl mjöl
- Pensling: 1 st ägg
- Nigella frö kallad ”svart kummin” Çörek otu
Instructions
- Smält smör och häll i mjölken och vattnet, värm till ljummet.
- Smula jästen i en skål och häll över mjölkblandningen för att lösa upp jästen.
- Häll i socker, salt och mjöl sakta och knåda tills det blir en mjuk deg i cirka 8 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka 30 minuter. Ta ut luften ur degen genom att knåda lite igen och jäs i cirka 15 minuter till.
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft (Har man inte varmluft får man ta 200 grader).
- Dela degen i 4 och platta ut varje deg. Tryck till med fingertopparna för att forma till en pide, annars kommer den bli tjock och det vill du inte. OBS! Man får absolut inte kavla, för då får den inte den luftigheten man vill åt i en pide.
- Jäs i cirka 15 minuter till. Vispa ägg och pensla över bröden, strö över frön och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter tills de får färg.
Prova Kandil simidi!
Trevligt Ramdan!!
det så mycket roligt att man kan fasta en månad per år ;=) ditt bröd ser så gott ut ;=)
i ramdan lagar jag båda förätt som är söta och huvudrätt som är vanligt mat det roligt att man stå i köket med många meny i huvude men efter åt båda förätt och huvudrätt blev jag riktigt mätt & trött hehe ;d
Vilken fin beskrivning av ramadan. Kul att läsa! 🙂
Sana, tack det samma. Visste inte att fastade också, roligt. 🙂
Tina: Vad roligt att du gillade att läsa det. Det blev aningens långt idag 😉 men ramadan betyder så mycket för mig o jag vill förmedla den känslan.
brödet ser ju helt fantastiskt ut! kul att du skriver om sådant här, det är nyttigt att läsa för oss som inte fastar tror jag!
Hej! Superfin blogg med massor med fina recept. Är just nu bosatt i Alanya, Turkiet och är sedan 1,5 år tillbaka tillsammans med en turk. Idag har ja tex testat receptet Bamya med okra som "svärmor" skickat från deras hemby, och de ska bli spännande att se vad min sambo tycker! Jag tycker de blev jättegott!
Jag undrar… Jag hittade ett recept på Haydari. Vilken fetost rekommenderar du att man använder till de? Som ja kan hitta i en turkisk livsmedelsaffär. Har testat olika turkiska fetaost men tycker dom är väldigt blöta och inte alls lika goda som dom man kan hitta i svenska livsmedelsaffärer. Ja kanske inte har hittat den rätta?
Trevlig Ramazan!
om man inte har varmluft i ugnen, vad tror du graderna blir då? nästan samma eller?
Kikar runt i din blogg o letar efter recept på mücver. Vi har mängder o längtar efter denna rätt. Vet att jag försökt göra den tidigare men smeten blev för vattnig. Har du något bra recept?
Kram
Hel Elisabeth, menar du att ni har mängder av zucchini? Du kan hitta recept på zucchinimücver här:
http://yaseminskok.blogspot.com/2010/04/muzverplattar-pa-zucchini.html
Det är också gott att ha zucchini i bulgur, fylla dem som dolma, eller göra en gryta på dem. Lycka till. Kram.
Charlotta: Vad kul att du tycker så. 🙂
Cecilia: Om du har möjlighet att ta dig till de större livsmedelsaffärera som Migros brukar de ha en disk där man kan prova sig fram. Annars är Pinar och Sütas bra märken. Vilka köpte du i Sverige, svenska el. turkiska märken?
Vad kul att din bamya blev bra. Var det receptet härifrån du testade?
Zeynep: Har man inte varmluftsugn får man höja ca. 20 grader. Jag provade båda sätten och med varmluft blev det mycket luftigare bröd, därav av rekommendationen.
Vad roligt att läsa lite om ramadan, jag visste inte så mycket om det. Brödet ser jättegott ut.
Låter lite sött med den söta "såsen" till köttbullarna. 🙂
Kul att läsa om ramadan, det låter som en väldigt mysig högtid, gillar det där med att gå upp och äta mitt i natten 🙂
Måste säga att efter du hade skrivit om Ramazan så fick ja en liten annan syn på de. Men som sagt, min pojkvän är inte troende och fastar inte så blir inte så "involverad". Men ja tycker fortfarande att de är lite dumt att inte dricka i denna värme. Klarar man de är de ju jättebra, men om man blir yrslig pg a de tycker ja verkligen man ska dricka vatten. Men, jag får lära mig med tiden hur de funkar. Jag fastar inte fastän ja är kristen och en högtid innebär fasta får oss också.
De man inte vet de kan man ju inte förstå heller. Och ja märker också hur stort Ramazan är här. Speciellt när ramazan är slut och de blir stor fest!
Jag gjorde Bamya härifrån. Hade dock i en lite sked tomatpuré då ja tyckte de behövde lite mer smak. Testade även Haydari och tillsammans med Antep ezmesi så blev de jättegott. Har länge letat efter antep ezmesi. Tack!
Cecilia
Visste väl att jag hittat ett recept hos dig, men kunde inte hitta det! Nu skriver jag upp kryddan som jag skrev om, Isot, så jag kan köpa det nästa gång vi är i Istanbul 😀
När jag kommer till Stockholm nästa gång så får vi se till att träffas 😉
Kram
Ja, verkligen roligt att läsa om ramadan. Men det verkar tufft… Jag som äter var 3:e timme…
Hej va kul att du kan lägga upp goda recept jag undrar ifall om de här receptet motsvarar vanlig mat bröd i turkiet? Undrar även ifall om du har recept på brödet som heter "gömech" ?