Den här syrliga rabarberpaj med maräng är supergod, och ljummen smakar det lite sötare. Gillar man inte syrliga sötsaker kan man baka rabarber och jordgubbspaj genom att blanda i jordgubbar som passar bra med rabarber. Med marängen på pajen blir detta en något lyxigare rabarberpaj till sommarfesten. Rabarber hör sommaren till. Vad brukar ni baka med rabarber?
Så gör du världens godaste rabarberpaj
Maräng är enkelt men ändå inte. Får du en droppe vatten eller lite äggula så blir det ingen maräng. Så var försiktiga när ni vispar. De flesta marängrecept brukar ange fyra äggvitor men jag gillar inte att det blir högt, så jag halverade marängen. Vad gäller pajdegen är det viktigt att den inte gräddas för mycket då blir den för hård. Skalet på rabarbern kan vara kvar. Bladen däremot ska inte ätas. Rabarber går jättebra att frysa och ta fram vid behov.
Vad passar rabarber ihop med?
Rabarber passar ihop med bär som hallon, jordgubb, blåbär och vinbär. Även citron och lime passar ihop genom att balansera upp syran i rabarbern.
Recept rabarberpaj med maräng
Rabarberpaj med maräng
Ingredienser
- Pajskal
- 2 msk socker
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör eller margarin
- 2 msk vatten kallt
- Fyllning
- 500 g rabarber
- 1 dl råsocker
- 2 tsk potatismjöl
- Maräng
- 2-3 äggvitor
- 1 dl strösocker
Instruktioner
- Mät upp mjöl och socker i en skål. Lägg i matfettet och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Låt stå kallt cirka 30 min. Sätt ugnen på 200ºC. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 min. Sänk ugnsvärmen till 150ºC.
- Fyllningen: Ansa och skölj rabarberstjälkarna. Skala de grövre stjälkarna. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg rabarber och råsocker i en kastrull. Koka på svag värme utan lock, cirka 10 min. Rör ut potatismjölet i lite av krämen. Rör ner redningen och dra från värmen när det börjar koka. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner sockret och fortsätt vispa tills marängen blir tjock och blank. Bred ut marängen över pajen. Grädda i mitten av ugnen tills marängen får fin färg, cirka 20 min.
Andra tips på att baka med rabarber är rabarbermarmelad och sylt eller rabarbersaft.
Lämna gärna en kommentar om receptet, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3
Så gott, hittills har jag gjort rabarbermouuse till en tårta och rabarbersorbet, tänkte även ta och göra lite vaniljglass med rabarberrippel, så gott det ser ut med maräng på
Vilken fin paj! Jag älskar rabarberpaj, ska nog ta och svänga ihop en till helgen. Vad gott med marängtäcket också!
Jag har väldigt svårt för rabarber då jag tycker dom är så sura! Men en gång testade vi ett pajrecept där man hade i kokos. Helt plötsligt så tyckte jag de var hur gott som helst. De var en smulpaj men de var som att kokosen gjorde rabarben så mycket godare!
Helena: Tack, ja den var väldigt enkel att svänga ihop oxå. Lycka till. 🙂
Linda: Rabarbermousse skulle jag vilja prova.
Cecilia: Tack för tipset. Kokos till passar säkert bra.
Hej
Finns rabarber i Turkiet? Har inte sett det där, tänkte om det inte finns kan man ju köpa med sig en planta till svärmor!! Pajen var helt underbar!!
Hej Anna, jag har ingen aning. Jag har heller inte sett det där. Möjligen att det kan finnas i större varuhus som Migros. Men ta med dig en planta. Det var ngn på mitt jobb som fick smaka på gröna plommon (erik) och tyckte det smakade som rabarber.