Idag blev det oxfilé i ugn med bearnaisesås och rostade grönsaker här hemma. Så himla gott och enkelt med helstekt oxfile i ugn.
Med en köttermometer blir stekningen av kött enklare och du får en saftig stek. Om kött steks i hög temperatur fortsätter temperaturen på köttet att stiga. Kan vara bra att tänka på. Men lagar du på låg värme som i receptet nedan påverkar det inte köttets temperatur i efterstekningen.
Oxfilé i ugn recept
Oxfilé i ugn
Portioner: 4 pers
Ingredienser
- 700 gram oxfilé
- 1 st vitlöksklyfta
- salt och vitpeppar svartpepapr
- rapsolja till stekning
- smör
Instruktioner
- Ta fram köttet och låt den ligga i rumstemperatur. Putsa oxfilén ren från hinnor och senor och torka den med hushållspapper för att den ska få en jämnare stekyta. Gnid in den i olja, pressad vitlök och salt och peppar.
- Bryn den runtom i en stekpanna i smör, helst gjutjärn, tills den får färg runtom.
- Värm ugnen till 150 grader. Placera steken i en ugnsform och sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (cirka 60-65 grader för mediumstekt kött).
- Ta ut formen och låt oxfilén vila cirka tio minuter i folie innan den skivas. Servera med bearnaisesås och rostade grönsaker.
60 grader baya bi rosa olmuyomu yasemin?? Ben bugun lammracks yaptim, 65 graderde,den va inte blodig ama baya bi rosaydi,hiiiic sevmedim..:)
Acaba oxfile yapinca 70 gradermi yapsam diyorum?…
Canim zevk meselesi bu, sen 70 dene bide. Ben pempe olunca seviyorum. 🙂 ama haklisin 65 belki daha iyi olur.