Jag bakade nybakade baguetter till frukosten i helgen och de blev jättegoda.

Så ropar E på mig och jag ser att han sitter i en kartong. Tror ni han är trött på allt bakande? Vill han flytta hemifrån? 🙂
Baguette
Ingredienser
- Deg 1 Surdeg:
- 5 g 1/10 pkt färsk jäst
- 3 dl kallt vatten
- 5 dl vetemjöl special
- Deg 2:
- 15 g färsk jäst 1/4 paket
- 3 dl kallt vatten
- 1 sats surdeg se recept ovan
- 1 msk salt
- 1 msk strösocker
- 8.5 dl vetemjöl special
- vatten till pensling
- flingsalt och sesamfrö att strö över baguetterna.
Instruktioner
- Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
- Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
- Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
- Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
- Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.
- Sätt ugnen på 240 grader.
- Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.
- Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
- Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
- Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
- Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
- Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
- Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
- Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
Det här var ett mer tidsvänligt surdegsrecept 🙂 Är så sugen på att göra surdegsbaguetter.
Ha ha… Vad är det med barn och lådor… Väldigt roliga verkar de vara iaf.
SPännande, det var ju många nya brödrecept med henne i den nya boken också 🙂