Manti recept – turkisk pasta

Manti är en turkisk pasta som degknyten/ ravioli. Jag älskar manti receptet som har sitt ursprung från mina föräldrars stad Kayseri. Du kan forma pastaknytena antingen med kött i eller utan som vegetarisk manti. Servera med tomat och yoghurtsås till middag.

Manti med tomat&yoghurtsås
Recept på manti

Vad är turkisk manti?

Manti är små pastaknyten och det vanliga är att de kan fyllas med köttfärs. Men det går också bra att lämna dem tomma och göra en vegetarisk rätt. Det är också viktigt att försöka få mantin så små det går för i staden Kayseri säger dem att 40 manti ska fylla en sked. Anledningen är att det blir godare med små pastaknyten. När pastan kokat färdigt häller du på yoghurt- och tomatsåsen och toppar med kryddor. Mums! Inom matlagning pratar man ofta om att de fem olika smakerna ska komplettera varandra, det är då du får en sensationell smak. Syra är en av smakerna och det är därför yoghurt ofta ingår som sås i mellanöstern.   

Jag kommer ihåg när jag var yngre att mamma och hennes vänner brukade samla i hennes kök och kavla ut en tunn deg och forma turkisk manti. Både dessa minnen och smaken av turkiska maten är oförglömlig.

Gör en fusk manti

Du kan köpa färdig manti. Exempelvis om du har varit i Istanbul i Istiklal cadde så sitter en kvinna i ett fönster i Restaurangen Otantik och gör hemmagjorda manti. Men det finns också personer i Stockholm som säljer färsk turkisk manti. 

Tips. Tycker du det är svårt att göra turkisk manti, kan du alltid köpa färsk pasta och göra en snabb fusk manti recept variant. För jag älskar kombinationen av tomat och yoghurtsås. Prova! 

Manti med tomat och yoghurtsås

Manti är pasta degknyten och är en turkisk maträtt.
Prep Time30 minutes
Cook Time30 minutes
Course: Huvudrätt
Cuisine: turkiskt
Keyword: pasta
Servings: 4 pers

Ingredients

Pastadeg

  • cirka 4-5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl vatten

Mantisås/ Tomatsås

  • 1-2 msk smör eller olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 dl pastavatten

Yoghurtsås

  • 2 msk turkisk yoghurt (går bra med vanlig yoghurt, då kan du utesluta vatten)
  • 1/2-1 dl pastavatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt

Servera: Mynta, turkiska rödpeppar

Instructions

Pastadeg

  • Börja med att blanda ägg, salt och vatten i en stor skål och tillsätt sedan mjölet försiktigt tills det blir till en ganska fast deg. Låt degen vila under duk i cirka 20 minuter.
  • Dela degen i 2 degbitar och ta varje deg och kavla ut den till en cirkelformad tunn 2 mm tjock yufka deg (Den här biten är svårast, att kavla ut den riktigt tunn, vilket du kan göra med en oklava). Skär sedan så att du får 1-2 cm fyrkanter och ta varje hörn och vik ihop i mitten snabbt innan degen torkar. (Vill du ha i köttfärs så dutta i mitten av degen)
  • Koka upp 1 liter vatten med lite salt och lägg i dina pastaknyten och koka dem i cirka 15-20 minuter.
  • Lägg upp på fat och servera med yoghurtsås, tomatsås, mynta och turkiska rödpeppar.

Tomatsås

  • Fräs tomatpuré i smält smör och späd ut den med pastavatten.

Yoghurtsås

  • 5. Blanda yoghurt, vatten, salt och vitlöksklyfta i en skål. Häll över din manti som har kokat i skålen med yoghurtblandningen, använd lite av kokvattnet av pastan.

Valfri köttfärssås (om du inte har kött i)

  • Blanda ordentligt 200 g köttfärs, 1 st finhackad gula lökar, pulbiber, salt & peppar som du duttar i pastadegen innan du formar.

Här kan du se steg-för-steg hur manti lagas.

Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3