Kycklingsoppa med sehriyenudlar på buljong

Idag blev det en himmelsk god kycklingsoppa med sehriyenudlar vermicelli (liknar tunna nudlar och finns i affärer med utländsk sortiment). Turkisk kycklingsoppa, ett lättlagat vardagsrecept som får smak av den egna buljongen som kycklingen kokat i.

Kycklingsoppa med sehriyenudlar

Kycklingsoppa med sehriyenudlar

Lättlagat kycklingsoppa med nudlar till middag

Här har vi en vardagsfavorit som har fått hänga med i våra veckosedlar under flera år. Barnen har älskat denna goda soppa och även jag. Många kycklingrätter kräver oftast att du ska ha planerat och tinat kycklingen innan, men eftersom jag vissa dagar inte har gjort det älskar jag detta lättlagade kycklingsoppa recept. Du lägger bara i kycklingen i kokt vatten så tinar den upp där.

Det som gör kycklingsoppa så god är bland annat att kycklingen kokar med i vattnet och det blir en buljong som blir basen i soppan. Det andra är färska tomater som får fräsa med vitlök i olivolja, det blir så lätta somriga smaker. Och sist lägger man i sehriye nudlar och några droppar citron som ger soppan karaktär. Får du inte tag i vermicelli nudlar kan du även göra kycklingsoppa på risoni eller små pasta. Väldigt enkel, nyttig kycklingsoppa och oftast på varor som du har hemma. Det sägs att kycklingsoppa är bra när du är sjuk, prova skadar ju inte. 

Ingredienser i kycklingsoppa

Det bästa med kycklingsoppa är att du kan variera den från gång till gång. Jag brukar laga den flera gånger under en månad, men då variera innehållet. Exempelvis kan du göra basen: 

  • Svensk kycklingsoppa –  bryn med purjolök och morötter istället. Eller potatis. 
  • Asiatisk kycklingsoppa – lägg i ingefära, sambal oelek och kokosmjölk 

Kycklingsoppa med nudlar

Kyckling som får smak av sin egen buljong.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Soppa
Kök: turkiskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 2 st kycklingfiléer alternativt kycklinglår, men då får du ta upp och rensa den från ben
  • 50 gr sehriye nudlar (vermicelli), el risoni
  • 1 st tomat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2-3 msk rapsolja
  • 1 l kycklingfondvatten
  • Salt peppar, citronsaft

Instruktioner

  • Koka kycklingfiléerna enligt förpackning tills de är färdiga cirka 20 minuter till de är nästan färdiga (tänk på att de ska koka tillsammans i grytan lite mer).
  • Häll av kycklingbuljongen i en skål/ kastrull och spara till senare.
  • Skär sedan kycklingen i små tärningar och spara till senare.
  • För att enklare ta av skinnet på tomaten häll kokt vatten och skala bort (Går också bra att använda tomat med skal). Hacka sedan den och vitlöken till små tärningar.
  • Fräs vitlöken i kastrull med olja. Tillsätt sedan de hackade tomaterna och bryn i cirka fem minuter under omrörning.
  • Häll på det sparade kycklingfondvattnet, salta och låt koka upp. Tillsätt nu kycklingbitarna och efter att allt kokat sänk värmen.
  • Till sist tillsätter du sehriye och låter koka i 5 minuter till. Pressa lite citron i soppan, och garnera med ett persiljeblad.

Om du gillar denna prova även Rostad tomatsoppa!