Ge huden näring – så får du balans

Vem har inte haft problem med huden? Akne, eksem, inflammation, torr hud, fet hud, torrt hår, sköra naglar, fina linjer. För att få en hud i balans behöver vi alltså ge huden näring.

Hudskola
Ge huden näring

Kosten har betydelse

Huden är kroppens största organ och när slaggämnen inte kommer ut med reningsorganen så yttrar det sig på huden. Du har kanske hört att äter du chips eller choklad får du akne, och det stämmer. Det vi äter påverkar vår kropp i allra största grad. Så problem med huden kan kopplas till magen och tarmen samt levern. För att få en hud i balans är det viktigt att ha en mage som fungerar, ge huden näring. 

Att äta en bra kost som gynnar din tarmflora och få i dig rätt näringsämnen är betydelsefullt. Om vi har gått med obalanser under lång tid kan det eventuellt behövas en detox för reningsorganen för att kunna rena på cellnivå. 

En bra kost för huden är enligt följande:  

  • Probiotika, prebiotika – bra bakterier för en bättre tarmmiljö
  • Grönsaker, mörka gröna blad – kolhydrater med fibrer och vitaminer
  • Frukt & bär, rika på antioxidanter
  • Fullvärdigt protein som ex. Quinoa, bovete, chiafrön
  • Bra fetter som avokado, olivolja, nötsmör
  • Tillskott: B-komplex, zink, omega 3, Vitamin E   
  • Undvik socker, gluten, mjölk och mejeriprodukter, processad mat, mättade fetter

Kroppen som en helhet

Eftersom kroppen är en helhet, så är det avgörande vad för typ av produkter du använder på huden. Allt du smörjer dig med tas också upp av reningsorganen. Använd produkter som är naturliga och ekologiska, och nära hudens egna ämnen. Vi behöver tänka mer på att bygga upp huden istället för att peela bort celler. 

Stress är boven

Även stress kan ge hudproblem, både psykisk och fysisk stress, eftersom vi under stress spänner oss och det blir blockeringar mellan kroppens organ, cirkulationen blir sämre, samt att kroppen prioriterar stressen. 

För att få kroppen att lugna sig är det viktigt att göra andningsövningar och komma till ro, samt att motionera för att få igång lymfsystemet och cirkulationen i kroppen. 

Sammanfattning:

Se till att du får i dig rätt näring och inta kosttillskott vid behov
Se till att vara lugn och tänk positivt
Använd rätt hudprodukter
Motionera regelbundet och rör på dig mer i vardagen, 2-3 gånger vecka

Varför inte prova min spenatomelett och börja dagen grön och skön!