Künefe – söt dessert med mozarellaost, en efterrätt som är alldeles underbar och härstammar från Hatay. Turkisk dessert som görs på sockerlag är oftast väldigt sött. Den här äter man ljummen och den smälter alldeles perfekt i gomen.
Andra sötsaker som liknar denna är baklava och tulumba tatlisi. I Turkiet brukar de också bjuda Künefe med turkisk grädde eller vaniljglass under värmen. Viktigt att desserten serveras varm, eftersom osten i är smält när den är varm. Egentligen används inte mozrella i osten, men den speciella osten som används i finns tyvärr inte i Sverige och mozarella funkar fint. Den här blev jag bjuden på av kusinen tidigare och har sedan lagat den själv. Det finns ett turkiskt ordspråk som lyder i stil med Ät sött, prata sött” (Tatli yiyelim, tatli konusalim”). Det önskar jag er med denna rätt. Trevliga pratstunder…
Vad är kadayif?
Kadayif är en deg som görs till tunna trådar på mjöl som du kan använda när du bakar Künefe. Degen brukar dränkas i sockerlag och blir då mjukare. Du kan också baka en annan dessert på denna deg som heter tel kadayif och är vanligast.
Künefe
Ingredients
- 1/2 kg Kadayif säljs i butiker med utländsk sortiment
- 200 gram mozarella
- 200 gram smör
Sockerlag
- 2 dl strösocker
- 1, 75 dl vatten
- 1/2 tsk citronsaft
Instructions
- Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Kadayif är som små trådar, så dela isär dem fint. Tillsätt smöret och blanda ihop det.
- Fördela hälften av kadayif´en i en plåt 30×40. Skär mozarella i tunna skivor och lägg över, för att avsluta med resten av kadayif´en. Grädda i ugn till de får färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
- Gör i ordning sockerlagen genom att koka ingredienserna i cirka fem minuter tills de tjocknar något. När den har svalnat häll över Kadayifen och låt de dra in lagen. Garnera med pistagenötter eller valnötter. Servera ljummen med grädde.
Om du gillar söta desserter så prova gärna Sekerpare – en riktig favorit!
Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Vilka spännande rätter du bjuder på!
Det talesättet gillar vi, mums!
Så fint ordspråk, det gillar jag. Ser ut som en smaksens dessert.
så gott det ser ut
Rätten smakar bättre med egen tillverkad mozarella. Har du försökt?
Husfen
Husfen, hur gör man egen mozarella? Nej jag har inte försökt. 🙂
Hej! Tipsade om din blogg på Twitter. Du har fantastiska recept!
Hälsningar,
Sandra / Marknadskoordinator på Sevan
Hej Sandra, vad roligt att du twittrade 🙂 tack.
Hej, letade igår på nätet efter denna recept och hittade på din blogg 😀
Grymt gott!!
Åt kunefe när jag var i Turkiet förra året med min man och kan inte sluta tänka på.det. Nu ska jag testa att göra egen, så tack för receptet! 🙂
Varsågod Aisha, hoppas det smakar. 🙂