Klassisk böngryta (Fasülye)

Klassisk böngryta (Fasülye) är en vardagsrätt i Turkiet och extra god blir den om den tillagas i en lerform i tandir, en speciell ugn. Men här hemma lagas den i tryckkokaren. 

Klassisk böngryta (Fasülye)

Böngryta (Fasülye)

Hur gör man turkisk mat? 

Turkisk mat är oftast vegetarisk på bönor, linser eller grönsaker. Oftast har man i små köttbitar för att ge smak till rätten. Grunden i turkisk matlagning är ofta att du steker lök i smör eller olja, sedan har du i generös mängd med tomatpuré eftersom det ger smaken i grytan. Därefter lägger du i bönor, linser eller grönsaker och låter det lagas långsamt, helst i en tryckkokare eller i ugnen. Kryddningen är väldigt enkel i den region mina föräldrar härstammar ifrån. Oftast har man endast svartpeppar, salt och timjan, oregano och ibland pulbiber som är en typ av chilikrydda. 

Recept Klassisk böngryta (Fasülye)

4-6 portioner
1 st lök
1 msk tomatpuré
2 st krossade tomater
2 st vitlöksklyftor
1 st charliston paprika
4 dl små vita bönor
Vatten
Salt, peppar, paprikapulver
 
  1. Stek hackad lök, vitlök och paprika i olja tills de mjuknar.
  2. Lägg i tomatpurén och krossade tomaterna och låt det puttra ihop.
  3. Lägg nu i bönorna och rör om. Krydda och täck med vatten och låt koka i tryckkokaren i cirka 30-40 minuter på låg värme.
  4. Kontrollera att bönorna är mjuka men inte mosade, annars kan du låta det koka ytterligare någon minut tills de är lagom mjuka.
Här är ett annat recept med vita bönor, mer som en mezesallad.