Klassikern ananaspaj

När jag var yngre fanns alltid den här klassikern ananaspaj med på bjudningarna vi gick till eller hemma hos oss. Jag måste såklart föra vidare mammas klassiska recept, eller hur?

Ananaspajen går att baka med hallon också. Så kan du variera lite mellan bjudningarna till dina gäster. 

Jag shoppade och fastnade verkligen för Mateus porslinsortiment och Rice sommarsortiment. Jag avslutade med att äta tillsammans med en vän på Tures i Gallerian.

Så gör du klassikern ananaspaj 

Ananaspaj

Förberedelser15 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Efterrätt
Portioner: 6 bit

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 dl mjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 burk krossad ananas
  • 2 tsk vanillin
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg

Instruktioner

  • Börja med pajdegen. Smält smöret och ställ det åt sidan.
  • Blanda mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Häll över det av svalnade smöret och blanda till en deg. Det blir en ganska grynig massa.
  • Tryck ut degen i pajformen. Det går bra att använda en vanlig pajform, men helst en med löstagbar botten.
  • Blanda ihop fyllningen. Lägg ananas, creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en skål och blanda ordentligt.
  • Häll upp fyllningen i det obakade pajskalet. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 30 minuter. Låt pajen svalna före servering.