Hallonbullar med lemon-curdsmak

Prövade hallonbullar med lemon-curdsmak. Det blev hur gott som helst, däremot blev det lite svårare att få snygg form på dem. Men goda var dem.

Recept Hallonbullar med lemon-curdsmak

Ingredienser, 18-24 bullar

Vetedeg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
 
Fyllning:
100 g mjukt smör
2 msk lemon curd
3 dl hallon
2 msk maizena
2 msk florsocker
50 g mandelspån
1 st ekologiskt ägg till pensling
pappersformar
 
Gör så här
  1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  6. Blanda smör och lemon-curd till en krämig fyllning.
  7. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0.5-1 centimeter tjock.
  8. Bred över smörkrämen.
  9. Blanda lätt tinade bär med florsocker och maizena i en skål. Maizenan tillsätts för att blåbären inte ska bli för vattniga.
  10. Strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle. Skiva rullen i 3-4 centimeter breda skivor. Lägg bitarna i pappersformar.
  11. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
  12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.

Prova saftig vaniljkrans!