Vissa saker kan man inte få för många av och fluffiga semlor är en av dessa. Tror att jag skulle kunna få i mig alla semlor på brickan. Här är recept inför semlor på fettisdagen!
Semlor på fettisdagen
Dessa hemmagjorda semlor med kardemumma är recept från Leila och de blir riktigt fluffiga och goda. Fyllningen med mandelmassa och grädde i semlan gör att den smälter i munnen.
Semlor historia
Bullen härstammar från de olika skandinaviska länderna och äts före påskfastan. Man åt den i början med mjölk på ett fat. I södra Sverige är den kallad fastlagsbulle. I Norge och Danmark fyller man den med sylt och ibland vaniljkräm. På senare år har också semlan twistats och det har kommit ut nya varianter som semmelwrap, chokladsemla, minisemlor, glutenfria semlor, semmelbullar, semmeltårta, semmelcheesecake.
Recept fluffiga semlor
Semla
Ingredienser
- 1 msk kardemumma
- 3 dl mjölk
- 50 färsk jäst för söt deg
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 gr mjukt smör
- 1 ägg
- cirka 11-12 dl vetemjöl
- Dekoration florsocker
- Mandelmassafyllning
- 400 gr mandelmassa
- 25 gr smör
- Skvätt mjölk
Instruktioner
- Värm mjölken och kardemumman till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. (Den får inte bli för hård)
- Jäs degen under bakduk i ca 40 min.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Forma till runda bullar.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i cirka 40 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 min. Lå svalna
- Blanda fyllningens ingredienser med en handmixer. Fyll bullarna med mandelmassafyllningen och grädden och pudra florsocker på locket.
Prova Saffransbullar med mandelmassafyllning!
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Vad jobbigt att du varit sjuk. Hoppas du är på benen snart igen.
Semlor har jag inte bakat än och faktiskt inte köpt heller. Blig sugen nu när jag ser de tlite överallt.
Usch, inte roligt att ligga sjuk. Ja, man uppskattar verkligen att man får vara frisk, peppar, peppar… Här nere hos oss vandrar det runt både förkylningar och magsjukor, usch och fy!
Hoppas du kryar på dej och får en trevlig helg!
stackars, hoppas att du mår bättre snart! jag tittar in här allt som oftast, din blogg är en av mina favoritbloggar! älskar dina recept! :=)
hoppas att ni får en fin helg!
kram!
inte kul att vara sjuk men semlorna ser himla goda ut, funderar på att baka lite semlor till sambon i helgen
Erika: Jag blev också uppmärksam på semlor när jag såg dem på bloggar.
Anki: Tack det samma.
Linda: Do it. FInns inget godare tycker jag. 🙂
Charlotta: Tack, det var snällt av en som har en så fin blogg själv. 🙂 Jag mår något bättre, hoppas att jag blir helt frisk till måndag.
Gott med semlor, maste se till och baka dem detta aret med. Trakigt att du varit sjuk, har haft mannen hemma hela veckan men nu antligen ar han frisk. Hoppas att du mar battre:)
Kramar,
Nena
Mums så gott det ser ut, är verkligen svag för semlor!!