Saftiga semlor med kardemumma

Receptet är från Leilas “Piece of cake”. Och enligt henne är hemligheten med saftiga semlor att det är mycket smör i.

Saftiga semlor

Saftiga semlor

 
Inför fettisdagen börjar det säljas semlor och jag brukar alltid baka svenska semlor hemma. 

Recept Saftiga semlor

Ingredienser, 20 st bullar
1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gr mjukt smör
1 ägg
ca 11-12 dl vetemjöl
 
Mandelmassafyllning
400 gr mandelmassa
25 gr smör
Skvätt mjölk
 
Gör så här
1 Värm mjölken och kardemumman till 37 grader.
2 Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3 Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. (Den får inte bli för hård)
4 Jäs degen under bakduk i ca 40 min.
5 Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Forma till runda bullar.
6 Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i ca 40 min.
7 Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 min. Lå svalna
8 Blanda fyllningens ingredienser med en handmixer. Fyll bullarna med mandelmassafyllningen och grädde.

Prova även mina glutenfria semlor!