Dolma på zucchiniblomma

Det här är nog den godaste fyllda dolma receptet jag ätit – dolma på zucchiniblomma. Man känner nästan inte av zucchiniblommorna utan de smälter i munnen och har en sån god smak.

Dolma på zucchiniblomma

Fylld zucchiniblomma

Dolma kallas det när grönsaker fylls med ris eller bulgur som sedan kokas. Men vet ni att den minsta dolman görs av örten okra. Kan det bli pilligare att laga mat? Och fylld zucchiniblomma är en typiskt somrig maträtt i Turkiet. 

Dolma på zucchiniblomma recept

Dolma zucchiniblomma

Fylld zucchiniblomma
Förberedelser1 d 30 minuter
Tillagningstid1 t
Måltid: Huvudrätt
Keyword: Vegetariskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • – 15-20 st zucchiniblommor
  • – 2 st gullök
  • – 1 msk tomatpuré
  • – 1 dl olivolja
  • – 2 dl ris
  • – 1+1 dl vatten
  • – 1 tsk socker
  • – Svartpeppar torkad mynta, salt

Instruktioner

  • Skölj blommorna försiktigt. Skala och tärna löken och bryn den i olivoljan så att den får färg och blir mjuk. Tillsätt tomatpurén och bryn lite till.
  • Skölj riset och tillsätt i löken och rör om i cirka 2-3 minuter. Tillsätt kryddorna, socker och vattnet. Låt småputtra på svag värme till vattnet går in. Låt fyllningen svalna lite.
  • Fyll blommorna med 1 tsk av fyllningen och lägg i en kastrull. Tänk på att riset kommer svälla upp, så fyll inte ända upp i kanten. Häll över resterande vatten över dolmorna. Laga dolmorna på svag värme tills vattnet går in in och riset är mjukt. Servera med turkisk yoghurt.

Prova även zucchiniplättarna