Doftande mjuk pepparkaksmuffins med grädde

Pepparkakskryddor doftar härligt och är också bra för kroppen på olika sätt exempelvis är kanel bra för ämnesomsättningen. Muffins är något som går hem hos både stora och små och man kan dekorera dem så fint. När jag hade besök av fem vänner med barn blev därför fikavalet på dessa doftande mjuk pepparkaksmuffins med grädde. 

 
 
Doftande mjuk pepparkaksmuffins med grädde

Mjuk pepparkaksmuffins 

Kumarin i kanel

Vanlig kanel som säljs i affären innehåller kumarin som kan vara skadlig i stora mängder. Istället kan du köpa ceylonkanel som innehåller mycket mindre kumarin. Kanel är rik på folat, K-vitamin samt kalium, kalcium, mangan,  järn och innehåller antioxidanter. Ta för vana att använda en tesked kanel över gröten eller smoothien. 

Recept Doftande mjuk pepparkaksmuffins med grädde

Ca 20 st (200-220 grader, 40 min.)

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl filmjölk
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk malen kryddnejlika och ingefära
  1. Rör smör och socker med en elvisp.
  2. Tillsätt ett ägg i taget och rör om.
  3. Rör ner filmjölk och sist mjölet blandat med kryddor och bikarbonat.
  4. Placera muffinsformar på en plåt. Fördela smeten i formarna och grädda cirka 10 minuter.
  5. Servera med exempelvis mascarponeost, turkisk grädde (kaymak) och en mandarinklyfta.