Chokladgranola till frukosten – hemmagjord

Att göra hemmagjord granola är inte så svårt och dessutom har du koll på vad du äter utan onödiga tillsatser eller stora mängder socker. Lägg till av det du har hemma, så blir det lite variation från gång till gång. Denna crunchy chokladgranola recept till frukosten är en favorit här hemma.

Chokladgranola till frukosten
Chokladgranola

Hur nyttiga är nötter?

Nötter är nyttiga, de innehåller fett som ger mättnad. Välj naturliga nötter och inte rostade som kan förlora näringsämnen vid upphettning. Det är också bra att blötlägga nötter i vatten, eftersom de innehåller fytinsyra och då vid blötläggning aktiveras näringsämnen och nötterna blir mer lättsmälta i vår mage. Du kan blötlägga nötter över natten, men någon timme är bättre än inget. Variera nötterna i din granola, här följer näringsinnehåll:

  • Pekanötter: innehåller zink, magnesium och en massa antioxidanter.
  • Paranöt: där en nöt innehåller dagsbehovet av selen, men även zink och magnesium.
  • Pistagenötter: Rik på protein och fibrer, kalium.
  • Cashewnötter är magrare och innehåller järn, zink, magnesium.
  • Jordnötter: är egentligen en baljväxt, har lägre fetthalt, rika på protein, zink och niacin.
  • Valnötter: innehåller omega-3, som minskar inflammation i kroppen. Även. järn, kalium, magnesium, zink samt E-vitamin.
  • Mandlar: högt innehåll av kalcium och E-vitamin.
  • Hasselnötter: rik på E-vitamin och sänker kolesterolnivåer i blodet.

Recept på chokladgranola till frukosten

  • 2 dl hasselnötter
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl helt bovete
  • 1 dl kokoschips
  • 100 gr mörk choklad, hackad
  • 1 msk kakao
  • 1 msk flytande honung/ sirap
  • en msk kokosolja
  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Börja med att blanda allt utom chokladen på plåt med bakplåtspapper. Granolan ska rostas i ugnen i cirka 10-15 minuter. Efter halva tiden kan du röra runt lite. Granolan ska vara gyllene när du tar ut den.
  3. När den svalnat kan du blanda i hackad mörk choklad.