Börek med spenat är perfekt att lägga fram på buffébordet när du har många gäster. Men det är precis lika gott med börek med fetaost en lördagsmorgon till frukost.
Vad är börek?
Börek bakar du på filodeg (yufka deg) och lagar i bland annat Turkiet och Balkan där den kallas Burek. Det finns ett ställe i Sundbyberg Burek Bageri som säljer Burek. Det går också att laga det själv hemma om du har filodeg som du kan köpa bland annat på butiken Matvärlden.
Recept Börek med spenat
Börek med spenat och feta
Vegetarisk börek på filodeg
Portioner: 6 pers
Ingredienser
- 3 st yufka filodeg finns i butiker med utländsk sortiment
- 1 lök
- 2 knippen spenat
- 200 gr fetaost
- 3 st ägg
- 5 dl mjölk
- 1 dl olivolja
- Salt peppar
Instruktioner
- Hacka löken i tärningar. Använd 0,25 dl av olivoljan till att steka löken tills de får färg. Tillsätt spenaten&fetaosten och stek tills de blir mjuka. Tillsätt salt&peppar och låt svalna.
- Vispa ägg, mjölk och resterande olivolja i en skål.
- Dela filodegen på hälften och pensla varje deg med mjölkvätskan. Sprid spenatfyllningen över degen och rulla ihop den. Upprepa samma sak för alla filodegar.
- Pensla en ungstålig rund glasform.
- Snurra degen runt sig själv som på bilden och lägg i formen.
- Häll kvarvarande vätska över böreken.
- Värm i värmd ugn på 200 C i ca 30 min tills den får färg.
Kolla också in min rosformade börek. Frasiga börek. Till turkisk frukost passar även min goda äggöra Menemen.
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
cok guzel duruyor ellerine saglik//fatmagul
Hej!
God fortsättning på det nya året! Vilken härlig blogg du har, hittade den genom matbloggstoppen och jag kommer definitivt att titta in här fler gånger!
Om du har lust så kanske du kan titta in på min blogg där du kanske hittar något nytt recept? 😉
Du får också jätte gärna lämna en kommentar om vad du tycker om bloggen och gärna ge tips om vad jag kan göra bättre !
Ha det bäst!
Kram Daniella.
Åå så gott det ser ut:) blir så hungrig! Nu när julen är slut får jag ta en kväll med dina goda recept och övveraska familjen. Så kul att äta nya maträtter!
Ser jättegott ut, ska testa någon dag.
Ja, prova på budapestrullen nån gång och du kommer aldrig mer vilja äta något annat sött! :), nää det var lite överdrivet , men den är väldigt god!
Du, vilka spännande recept du har! Börek ser & låter fantastisk god ut!!
Kan man göra detta med fryst spenat?
Hej anonym, visst kan du göra detta med fryst spenat. Men personligen tycker jag att färsk blir godare.
Det står 3 st yufka på receptet. Vad menar du då?
3 ark eller förpackningar??
jag undrar samma sak. Ska man ha tre paket ? Och hur delar du degen? På längden eller kortsidan? Älskar din blogg! Sluta aldrig!:)
Anonym sorry jag måste missat den här frågan. svarar nu.
Jana: Jag tar med mig yufka från turkiet och då räknar jag varje utkavlad deg som en. Hur många deg är det i din paket det vet jag inte. Degen är ju rund så det spelar väl ingen roll hur du delar den?
Tack för att du gillar min blogg. 🙂 När du säger så villl jag bara blogga mer. Men jag kommer ta en semesterpaus snart. Kram 😉
Kan man göra filodeg hemma?
3 st yufka blir väl väldigt lite? Menar du inte 3 st förpackningar??
Har gjort detta receptet ett par gånger nu, det är så himla gott! Blir alltid lika populärt 🙂
kan inte du göra video på börek.låter lite krånglig
Prova att titta på youtube det finns säkert en massa videon där. 🙂
masallah du är jätte duktig. blir jätte inspirerad av dig.
yufka de är väll dom trekantiga eller har jag fel? hur tänkte du att man skulle dela dom? 🙂
Tack, va kul att höra:) nej det är inte de trekantiga. De kallas också yufka som betyder filodeg. Men de jag menar är de stora runda. Jag köper mina från Turkiet men de finns även i Sverige. Brukar finnas 4-6 st i ett paket.