Börek med spenat – frasigt recept

Börek med spenat är perfekt att lägga fram på buffébordet när du har många gäster. Men det är precis lika gott med börek med fetaost en lördagsmorgon till frukost.

Börek med spenat
Börek med fetaost

Vad är börek? 

Börek bakar du på filodeg (yufka deg) och lagar i bland annat Turkiet och Balkan där den kallas Burek. Det finns ett ställe i Sundbyberg Burek Bageri som säljer Burek. Det går också att laga det själv hemma om du har filodeg som du kan köpa bland annat på butiken Matvärlden.

Recept Börek med spenat

Börek med spenat och feta

Vegetarisk börek på filodeg
Måltid: Tilltugg
Kök: turkiskt
Keyword: Börek
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 3 st yufka filodeg finns i butiker med utländsk sortiment
  • 1 lök
  • 2 knippen spenat
  • 200 gr fetaost
  • 3 st ägg
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl olivolja
  • Salt peppar

Instruktioner

  • Hacka löken i tärningar. Använd 0,25 dl av olivoljan till att steka löken tills de får färg. Tillsätt spenaten&fetaosten och stek tills de blir mjuka. Tillsätt salt&peppar och låt svalna.
  • Vispa ägg, mjölk och resterande olivolja i en skål.
  • Dela filodegen på hälften och pensla varje deg med mjölkvätskan. Sprid spenatfyllningen över degen och rulla ihop den. Upprepa samma sak för alla filodegar.
  • Pensla en ungstålig rund glasform.
  • Snurra degen runt sig själv som på bilden och lägg i formen.
  • Häll kvarvarande vätska över böreken.
  • Värm i värmd ugn på 200 C i ca 30 min tills den får färg.

Kolla också in min rosformade börek. Frasiga börek. Till turkisk frukost passar även min goda äggöra Menemen.

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3