Äppelkaka med vaniljsås

Älskar! Hur gott är det inte med en klassisk äppelkaka med vaniljsås. Det bästa är att det alltid finns ett äpple eller två i kylen och är de på väg att övermogna är det perfekt att användas för en smarrig efterrätt. Nämligen saftig äppelkaka med vaniljsås som är en återkommande favorit här hemma och det är alltid lika gott med denna mjuka kakan med äpplen och kanel i som serveras med den goda vaniljsåsen.

Godaste äppelkaka

Godaste äppelkaka

Godaste äppelkakan

Äpplen är nyttiga och innehåller kostfibrer som är bra för magen och håller vissa cancerformer borta. C-vitaminet hjälper uppbyggandet av nya hudceller. Kolhydraterna håller blodsockret stabilt. Så när du känner ett sötsug ta ett äpple. För att undvika äpplen som besprutats med konstgödsel köp helst ekologiska äpplen eller annars svenska äpplen som i alla fall inte får besprutas efter skörd. Slutligen ta bort skalet om du inte vet ursprung till äpplet, men kom ihåg att det tar också bort flera vitaminer. 

Recept äppelkaka med vaniljsås

Äppelkaka med vaniljsås

Mjuk och saftig kaka.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid40 minuter
Portioner: 6 bitar

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1 ½ dl socker
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl mjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • 3-4 äpplen
  • 1-2 msk socker
  • 1 tsk kanel

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret på låg värme.
  • Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt mjöl, bakpulver och mjölk.
  • Smöra och bröda en form (cirka 24 cm i diameter) och häll i smeten.
  • Skala och skiva äpplena, stick ner bitarna i smeten. Blanda socker och kanel, strö över kakan. Grädda i 30-40 min.

Våga gå utanför det vanliga och pröva ett nytt recept. Det är stimulerande för hjärnan att ta in nya intryck och smaker. Dadelkaka är ett populärt recept som smakar riktigt annorlunda och oemotståndligt gott.