Äppelkaka med vaniljsås

Äppelkaka med vaniljsås är en klassiker här hemma och alltid lika gott med den mjuka kakan med äpplen och kanel som möter den lena vaniljsåsen.

appelkaka

Ett äpple om dagen håller doktorn borta

Äpplen är nyttiga och innehåller kostfibrer som är bra för magen och håller vissa cancerformer borta. C-vitaminet hjälper uppbyggandet av nya hudceller. Kolhydraterna håller blodsockret stabilt. Så när du känner ett sötsug ta ett äpple. För att undvika äpplen som besprutats med konstgödsel köp helst ekologiska äpplen eller annars svenska äpplen som i alla fall inte får besprutas efter skörd. Slutligen ta bort skalet om du inte vet ursprung till äpplet, men det tar också bort flera vitaminer. 

Recept Äppelkaka med vaniljsås

125 g smör
1 ½ dl socker
2 ägg
2 ½ dl mjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk

3-4 äpplen
1-2 msk socker
1 tsk kanel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret på låg värme.
  2. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt mjöl, bakpulver och mjölk.
  3. Smöra och bröda en form (cirka 24 cm i diameter) och häll i smeten.
  4. Skala och skiva äpplena, stick ner bitarna i smeten. Blanda socker och kanel, strö över kakan. Grädda i 30-40 min.