En paradrätt som sträcker sig långt bak i min barndom är aubergine med köttfärs. Receptet är en turkisk rätt (Karniyarik) på köttfärsfylld aubergine som efter att du gratinerat i ugnen får en fyllig smak och ger tillsammans med köttfärsfyllning en smakupplevelse i särklass Servera med ris och en grön syrlig sallad för att balansera smakerna.
Bra med aubergine
- Aubergine innehåller fibrer och är mättande.
- Innehåller antioxidanter från den mörka färgen på skalet
- Motverkar stress med den höga mängden B-vitamin
- Förhindrar hjärtsjukdomar
Laga mat med aubergine
Den här vardagsrätten är väldigt populär i Turkiet och går också rätt snabbt att göra. Först steker/ grillar du auberginen så att de blir mjuka. Vid sidan om gör du en köttfärssås som du sedan fyller auberginen med. Inte svårare än så men ändå otroligt gott. Om du vill kan du göra den vegetarisk genom att fylla med en tomatsås istället, då blir den mycket lättare i smaken. Aubergine kan ibland vara lite bitter i smaken, vilket är väldigt hälsosamt, men är smaken för stark är det ju inte så gott. Du kan få bort den bittra smaken genom att lägga auberginen i saltvatten.
Du kan också använda aubergine till många andra saker: exempelvis brukar den ofta bli använd i röror genom att den får grilla och sen kan du antingen göra en enkel auberginesallad eller en auberginemeze. Aubergine kan du använda även för att göra mos av, Auberginemos. I vissa regioner i Turkiet kan de fritera den. Andra torkar grönsaken för att göra dolma. Aubergine är en viktig grönsak som har stor plats i det turkiska köket.
Recept Karniyarik köttfärsfylld aubergine
Karniyarik – Aubergine med köttfärs
Ingredienser
- 1 msk olja
- 4 st aubergine
- 1 st gul lök
- 1 msk tomatpuré
- 300 gr köttfärs
- 1 knippe persilja
- 1 tsk krossad rödpeppar
- Salt & peppar
Instruktioner
- Förbered auberginen genom att dela den i hälften på längden och ligga i saltvatten en kvart.
- Börja med att skala lite av aubergine så att det blir ränder och dela auberginen i tre delar på längden (som tunna skivor) och grilla i ugn cirka 200 grader tills de blir mjuka i cirka 20 minuter. Ta ut och gröp ur ett hål eller platta till med en gaffel, så att du sen kan lägga i fyllningen.
- Fyllningen: Under tiden fräser du hackad lök i oljan. Sedan steker du köttfärs och tillsätter tomatpuré, kryddor och persilja. Fortsätt med att låta allt puttra på svag värme i en kvart.
- Därefter fyller du auberginerna och stoppar in i ugnen cirka 30 minuter tills köttfärsen får färg. Du kan ha högre värme till en början tills det kokar, och sen sänka till 200 grader om du vill. Ibland placerar jag också vatten i plåten för att få upp ånga.
Om du gillar Karniyarik pröva den vegetariska varianten Imam bayildi!
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
mmm vad detta såg gott ut. Det ska jag nog prova. Tack för din kommentar förresten. Om du gillar lite starkare sås så ska du absolut testa att prova den.
Hälsningar Nadja
Vilket härligt recept. Tack för att du lär ut hur den goda Turkiska maten lagas 🙂
Tackar o bockar 🙂
Vilken GRYM blogg du har! Jag älskar orientalisk mat, men tycker att det ofta är svårt att hitta fina, autentiska recept. Tack!
Tack snälla, jag blir sporrad att lägga upp mer inlägg när jag får läsa så fina ord. 😉
hej det är 4 aubergine vad menar du med att dela auberginen i tre,och ska man ta bort det som finns i aberginin fruktköttet,och ska man inte salta så att det beska försvinner först?snälla svara nån
Alltså dela på längden. Dela i två om den inte är så tjock