Vinbladsdolmar – Yaprak

Turkiska yaprak vinbladsdolmar recept är vinblad som fylls med risfyllning. Vinblad är lite sura i smaken, det blir en god kombination med fyllningen av god bulgur i tomatsås.

Yaprak - Läckra vinbladsdolmar
Yaprak – Läckra vinbladsdolmor

Vinbladsdolmar

När jag kom hem förra onsdagen från Turkiet hade mamma varit så snäll och använt de färska vinbladen i mitt kylskåp. Hon hade fyllt och rullat vinbladsdolma med bulgur. Därefter lagt dem i min kyl, färdiga att laga. Så då var det bara att laga dem för mig. Fylld dolma som får laga på låg värme länge blir riktigt mjuka och går sönder lätt i munnen. Det kommer fram goda smaker och blir enkla att äta.

Yaprak – Läckra vinbladsdolmar

Förberedelser1 timme
Tillagningstid1 timme
Måltid: Huvudrätt

Ingredienser

  • 500 g vinblad
  • 3 msk olivolja
  • 2 st gullök
  • 1 grön paprika helst turkisk
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 msk paprikapuré
  • salt peppar
  • 1 köttbuljong
  • 1 knippe persilja
  • 2 dl vatten
  • 4 dl bulgur

Instruktioner

  • Lägg vinbladen i vatten för att få bort saltet.
  • För fyllningen börja med att hacka löken och stek den på medelvärme tills den tar färg. Tillsätt hackad paprika och stek lite till. Tillsätt sedan purén och stek mer. Sist häll i buljong och vatten. När den kokat lägg i bulgur och småkoka tills vattnet kokar in. Tillsätt hackad persilja och kryddor och rör om.
  • När den svalnat fyll vinbladen med fyllningen i mitten. Vik in kanterna och rulla ihop till en rulle.
  • Lägg vinbladsdolmarna i en ugnsform och tillsätt 2 dl vatten och lite olivolja.
  • Laga i ugn på 225 grader tills vattnet kokar. Sänk sedan till 190 grader och laga i 1 timme. Servera med vitlöksyogurt.

Prova Auberginebåtar!

Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3