Ett nyttigt fullkornsbröd med rågmjöl. Det finns inget bättre än smält smör på nybakade varma mackor. Mums.
Det är alltid kul att prova nya brödrecept tycker jag och se hur de smakar. Jag vill gärna ha lite nyttigare alternativ och provade detta bröd med rågmjöl.
Nyttigt fullkornsbröd
Ingredients
- 25 g färsk jäst
- 4 dl kallt vatten
- 1 msk mörk sirap
- 2 tsk salt
- 6-7 dl vetemjöl special
- 3.5 dl grovt rågmjöl
- 2 dl vatten
Instructions
- Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt.
- Tillsätt rågmjöl och lite vetemjöl i taget och arbeta degen tills den är elastisk.
- Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
- Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
- Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
- Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
- Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt.
- Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
- Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Brödet ser verkligen gott ut! Synd att man inte tål nötter men man kanske kan hoppa över dom.
Hej Tina, menar du valnötsbröden så kan man säkert hoppa över valnötterna. Jag har faktiskt inte provat. Synd att du inte tål nötter 🙁
Det här brödet låter ju toppen! Nyttigt är bra! 🙂 Ben&Jerrys slinker allt ner någon gång ibland ändå… 😉 och speciellt när det kommer en ny smak! Men förut åt jag glass VARJE kväll alltså. Men jag ska inte bräka på för mycket, i sommar kanske jag gör det igen… Kram!