Goda gröna paprikor som får torka i solen, har en mild smak och fylls med en smakrik risfyllning, det är ett gott torkad dolma recept turkisk som du kan äta till middag. Fylld paprika vegetarisk är en bra vardagsrätt.
Vad är dolma paprika?
I somras köpte mamma hem paprikor (biber) från marknaden i Turkiet och hängde upp dem i solen tills de torkat. Turkisk dolma på torkade paprikor blir så mycket godare och det finns att köpa färdiga i vissa affärer med utländsk sortiment. Smaken är mer mild och godare. Det går även bra att göra dolma på andra torkade grönsaker exempelvis torkade aubergine, torkade zucchini, torkade tomater. Det går till och med att göra dolma på små ockra. Oftast fylls dolma med ris och köttfärs, men det går bra att utesluta köttfärs och ris kan även bytas ut mot bulgur. På sommaren kan man göra dolma som en kallrätt, och då görs den på olivolja. Dolma finns även i andra kök som exempelvis i Balkan och andra mellanöstern länder.
Recept torkade dolma paprika
Dolma
Portioner: 6 pers
Ingredienser
- 18-20 st torkade paprikor
- 5 dl vatten
- Fyllning
- 2 st finhackad lök
- 4 dl ris
- 1 msk tomatpuré
- 200 g köttfärs
- 1 msk dill
- 1 tsk salt svartpeppar, krossad rödpeppar (pulbiber)
- 1/2 dl olja
- Tomatsås
- Lägg 1 msk tomatpuré i 3 msk olja och låt småputtra. Tillsätt 2 dl vatten och koka på medelvärme i ca 5 min.
Instruktioner
- Koka torkade paprikor i vatten tills de mjuknar i cirka 2 min. Sila bort vattnet och låt vila.
- Blanda ihop alla övriga ingredienser tills de blir en fin färgrik fyllning. Fyll sedan paprikorna och ställ upp rakt i en kastrull. Lägg en tomatklyfta som lock i varje paprika och häll över vatten. Sätt på värmen och när det börjat småputtra sänk värmen och tillaga i cirka 30 minuter.
- Häll över tomatsåsen och koka i ytterligare 20-30 min. (Kontrollera att riset är mjukt). Servera med yoghurt med pressad vitlök i.
Om du gillar Dolma prova Karniyarik (Auberginebåtar)!
Torkade paprikor?! Tänk det här har jag inte hört talas om o inte heller sett i Rinkeby.
Nu blir jag nyfiken… Du menar att mamma din la dem på tork här i Sverige? Berätta mer, för det här vill jag testa.
Kram
Ojj förlåt, jag glömde skriva att det var i Turkiet. Men så här kan du prova i Sverige när vädret är varmt runt 20-30 grader i 3-4 dgr eller 1 vecka för hel torkning.
Ta turkiska paprikorna och skär av hatten och rensa inuti. Trä paprikorna genom en tråd och häng upp i solen. Sedan torkar det och får röd färg. Denna moment tar lite längre tid om man vill att de ska torka helt, men det är godare tycker jag. Mamma brukar vänta tills de får lite röd färg och skrynklar sig och plattar ihop dem, för att sedan stoppa in i frusen. Hoppas att det går bra.
Låter väldigt gott. Soltorkade tomater smakar ju helt annorlunda än färska. Kan tänka mig att det utvecklas mer smaker och mer sötma kanske.
himmel, vad gott det låter!
trevlig helg!
Det här lät ju jättespännade! Kanske går att köpa torkade paprikor i någon saluhall i Sthlm, åker dit till helgen. Annars får jag testa själv när det blir varmare.
Ser jätte gott ut! Måste man testa.
Jag har nyss startat upp min egna lilla matblogg, får så många tips & ideer tack vare dag!:) Besök gärna http://sarafreand.bloggsida.se/