Dolma recept turkisk – fyllda paprikor

Goda gröna paprikor som får torka i solen, har en mild smak och fylls med en smakrik risfyllning, det är ett gott torkad dolma recept turkisk som du kan äta till middag. Fylld paprika vegetarisk är en bra vardagsrätt.

Dolma recept turkisk

Dolma recept turkisk

Vad är dolma paprika?

I somras köpte mamma hem paprikor (biber) från marknaden i Turkiet och hängde upp dem i solen tills de torkat. Turkisk dolma på torkade paprikor blir så mycket godare och det finns att köpa färdiga i vissa affärer med utländsk sortiment. Smaken är mer mild och godare. Det går även bra att göra dolma på andra torkade grönsaker exempelvis torkade aubergine, torkade zucchini, torkade tomater. Det går till och med att göra dolma på små ockra. Oftast fylls dolma med ris och köttfärs, men det går bra att utesluta köttfärs och ris kan även bytas ut mot bulgur. På sommaren kan man göra dolma som en kallrätt, och då görs den på olivolja. Dolma finns även i andra kök som exempelvis i Balkan och andra mellanöstern länder.

Recept torkade dolma paprika

Dolma

Keyword: Vegetariskt
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 18-20 st torkade paprikor
  • 5 dl vatten
  • Fyllning
  • 2 st finhackad lök
  • 4 dl ris
  • 1 msk tomatpuré
  • 200 g köttfärs
  • 1 msk dill
  • 1 tsk salt svartpeppar, krossad rödpeppar (pulbiber)
  • 1/2 dl olja
  • Tomatsås
  • Lägg 1 msk tomatpuré i 3 msk olja och låt småputtra. Tillsätt 2 dl vatten och koka på medelvärme i ca 5 min.

Instruktioner

  • Koka torkade paprikor i vatten tills de mjuknar i cirka 2 min. Sila bort vattnet och låt vila.
  • Blanda ihop alla övriga ingredienser tills de blir en fin färgrik fyllning. Fyll sedan paprikorna och ställ upp rakt i en kastrull. Lägg en tomatklyfta som lock i varje paprika och häll över vatten. Sätt på värmen och när det börjat småputtra sänk värmen och tillaga i cirka 30 minuter.
  • Häll över tomatsåsen och koka i ytterligare 20-30 min. (Kontrollera att riset är mjukt). Servera med yoghurt med pressad vitlök i.

Om du gillar Dolma prova Karniyarik (Auberginebåtar)!