Kisir – Bulgursallad

Kisir – Bulgursallad enkel passar jättebra till sommaren då detta recept är väldigt lätt och enkelt att laga. Den turkiska salladen passar bra till piknickfesten en sommar likaväl som som plockmat på buffébordet. Du kan göra den glutenfri genom att byta ut bulgur mot quinoa, se detta somriga recept nedan. Även couscous passar som kisir couscous sallad.

Kisir - Bulgursallad
Kisir bulgursallad med quinoa
Lär dig göra kisir bulgursallad med videon

Laga en turkisk sallad kisir

Kisir är en turkisk bulgursallad som lagas på fin bulgur med massor av grönt som persilja, salladslök och citronsaft. Du kan även använda couscous och då få couscoussallad. Det som gör salladen extra god är om du har rikligt med tomatsås genom att ha mycket olja och tomatpuré i den så att den gifter sig med bulgur och ger en god nötig smak.

Tips: Jag brukar göra en stor sats och äta den i flera dagar. Blanda inte i de gröna då utan gör två olika lådor som du sen blandar när du ska äta. Den passar bra på ett buffébord som plockmat, sidorätt eller till grillat. Bjud tillsammans med börek&piroger, mezerätter- och röror. En annan sallad som är väldigt god som min syrianska vän brukar göra är tabbouleh sallad där huvudingredienserna persilja, lök, tomat finhackas med citronsaft och ibland kan även bulgur tillsättas för att göra den matigare. 

Laga kisir utan gluten

Bulgur är tillverkat av vetekorn och innehåller fibrer och näring och har ett lägre GI än ris. Det är dock inte glutenfritt. Vitt ris har låg näring och dessutom innehåller ris arsenik och ska inte ätas i stora mängder. Quinoa är en ört och är ett fullvärdigt protein, därför har jag tagit fram även en glutenfri quinoa kisir och jag har börjat tycka om den mer än originalet faktiskt. Pröva att laga kisir utan gluten.

Kisir couscous sallad recept

Kisir sallad

En turkisk sallad med quinoa- eller bulgur
Prep Time5 minutes
Cook Time45 minutes
Course: Sallad
Cuisine: turkiskt
Keyword: glutenfri, Meze
Servings: 6 pers

Ingredients

  • 4 dl bulgur i mellanstorlek eller quinoa
  • 4 dl vatten

Tomatsås

  • 1 dl olja
  • 1-2 st lök beroende på storlek
  • 3-4 st turkisk paprika charliston spetspaprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapuré
  • 1 dl vatten
  • Salt, peppar, krossad rödpeppar, spiskummin, cayennepeppar, torkad mynta

Grönt

  • 3 st salladslök
  • 1 knippe persilja
  • Salt, peppar, citronsaft (1/2 citron), 1 msk granatäppelsirap
  • 4-6 blad mynta

Instructions

  • Mät upp bulgur i en stor skål. Häll över kokande vatten och låt bulgurn svälla upp och mjukna i cirka 30 minuter.
  • Om du istället väljer quinoa så koka quinoa på låg värme med lika delar vatten.
  • Hacka gul löken och spetspaprikan. Fräs i olja tills de får färg och mjuknar. Lägg i tomatpurén, paprikapuré och kryddor och rör om så att det blir jämnt. Häll i vatten, rör om och koka på medelvärme i cirka 5-10 minuter. Låt svalna.
  • Tillsätt nu tomatsåsen i bulgurn och arbeta in den några varv så att smakerna gifter sig med varandra och låt den svalna.
  • Hacka och tillsätt grönsakerna, kryddorna, citronsaften, kryddor och sirapen i skålen och blanda.

Om du gillar kisir couscous sallad prova göra linsbiffarna eller tabbouleh recept

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3