En av de bästa såserna jag vet – Pasta med pesto på basilika. Enkel, fräsch och god sås som du kan mixa på blad av färsk basilika, vitlök, parmesanost, pinjenötter och olivolja. Droppa i pastan, rör om och den blir magisk.
Pasta med pesto
Gör hemmagjord pesto recept, det är väldigt enkelt och du slipper olika tillsatser. Pestosås kan du sen lägga i en burk och förvara i kylen som håller i någon vecka. Du kan använda pesto över torsk, lax, kyckling och grädda i ugnen, i en pastasallad eller som sås till olika maträtter.
Egen pesto med basilika
Basilika är en ört som du kan använda i det Italienska köket och är bra för matsmältningen, motverkar dålig andedräkt, reglerar blodsocker och hjälper njuren att avgifta kroppen bättre. Du kan köpa en kruka med basilika i affären och omplantera den i en ny större kruka så håller den längre. Se till att knipsa av blad från toppen så håller den sig fräsch längre. I matlagning kan du använda basilika till:
- Du kan också göra en god caprese sallad med basilika och tomat.
- Basilikasås till grillat
- En krämig tomatsoppa med basilika i
- I en klassisk tomatsås
- En klassisk pesto som i det här receptet
Pestosås
Ingredienser
- 50 gram pinjenötter
- 2 kruka basilika
- 1 st vitlöksklyfta
- 100 gram parmesanost
- 2 dl olivolja
- Salt, svartpeppar
Instruktioner
- Börja med att rosta pinjenötterna i en stekpanna. (Du kan hoppa över att rosta dem oxå)
- Stöt basilika och pinjenötter i en mortel, eller kör i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att stöta. Tillsätt sedan den rivna parmesanosten och rör om.
- Smaka ev av med salt och svartpeppar. Servera till en nykokt färsk pasta.
Prova tortillawraps från TikTok!
Pesto är jättegott. Minns att jag gjort det själv en gång tidigare, på min möhippa, och då hade jag ingen aning om vad det var för något. Nu köper vi ofta färdig, men det skulle vara gott att testa att göra själv någon gång. Vi har mängder med basilika i trädgårdslandet, så det skulle passa perfekt just nu.
Mmmm, egengjord pesto är ju så gott!
Hemmagjord pesto är supergott, Olof brukar stå för det här hemma. Men den på burk från ICA tröttnade jag på när jag var student… 😉 När vi inte har pinjenötter hemma brukar vi göra den på mandel, och det blir också jättegott.
Hemmagjord är bäst. Jag tycker det är gott att använda valnötter också. Är lite rädd för pinjenötterna sedan jag fått "pinjemun" två gånger. Egen pasta har jag inte vågat mig på, men har ätit på restaurang. Jag som inte är så glad i pasta, tyckte tom att det var otroligt gott. Vilken skillnad. Går inte ens jämföra med den färska vi köper.
Har du provat denna "petso-pasta-variant": http://www.pickipicki.se/2010/05/somrig-lax-eller-pasta-pa-sicilianskt-vis/
Ibland blir kommentarer lika inspirerande som ett inlägg. Måste testa Remsans variant med valnötter (vad är pinjemun?).
Hoppas du får en fin helg, Yasemin!
Ja kommentarer är ju en del av bloggarna 😉 Tack Erika för den fina önskningen. Hoppas du också får en fin fin helg. 🙂
Tina jag ska kika på den nu.
Helena, tack för tipset. Mandel nästa gång 🙂
Erika prova gärna.
Martina: Eller hur. det är supergott.