Mustig köttgryta

Mustig köttgryta (Güvecte et sote) som får långkoka på låg värme tills köttet blir alldeles mört och mjukt och får smak av den färska tomatsåsen. Servera med ris.

guvec-köttgryta
guvec-köttgryta

Recept Mustig köttgryta (Güvecte et sote)

Köttgryta turkisk

Course: Huvudrätt
Cuisine: turkiskt

Ingredients

  • 500 kg grytbitar av nötkött
  • 250 gram champinjoner
  • 2-3 st tomater
  • 3 st charleston turkisk grön spetspaprika
  • 1 st gul lök
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • Färsk timjan
  • Salt peppar, krossad rökt rödpeppar (kirmizi biber)
  • Olja

Instructions

  • Skär grytbitarna i lite mindre bitar. Bryn i olja på låg värme tills de får färg och vätskan försvinner nästan helt.
  • Finhacka löken och bryn med köttet tills det får färg. Lägg i tomatpurén och låt den gå in i köttet genom att röra om lite gran.
  • Ta bort skalet på tomaterna och finhacka. Hacka även paprikan och skiva champinjonerna. Lägg i de hackade tomaterna, paprikan, champinjonerna och vatten. Låt det koka och sänk värmen till det lägsta. Låt långkoka i cirka 1 och en halv timme tills köttet är mjukt.
  • Smaka av med salt, peppar, rödpeppar och hackad färsk timjan. Lägg över i en ugnsform och laga i ugn i cirka 15 minuter på 200 grader. Servera med ris.

Prova hemlagad rostbiff!