Turkisk efterrätt (Irmik tatli) är en mannagrynspudding som är populärt i Turkiet. En av mina favoriter i turkiska köket för att den upplevs slät och lätt i munnen och är så enkel att tillaga. Ni måste testa efterrätten och säga vad ni tycker.
Vill du laga en enkel dessert?
Då tycker jag du ska prova denna lättlagade dessert från Turkiet. Den är väldigt lätt och smälter i munnen. En enkel efterrätt till många. Hallonen bryter av och ger lite syrlighet. Och varför inte testa ett nytt och spännande recept från mellanöstern.
Recept Turkisk efterrätt (Irmik tatli)
Turkisk efterrätt – Irmik tatlisi
Ingredienser
- 1 l mjölk jag använder laktosfri
- 2 dl mannagryn
- 1,5 dl strösocker/ kokossocker
- 1 msk smör
- 1 dl vatten
- 125 gram hallon
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 msk maizena
- 1 tsk citron
- 1 tsk smör
Instruktioner
- Börja med att koka mjölk och mannagryn på låg värme samtidigt som du konstant rör om tills det börjar synas små bubblor. Tillsätt nu sockret och rör om en liten stund till tills det löst upp. Lägg sist i smöret och låt det smälta och dra av den från kastrullen. Låt den nu vila och när den nått rumstemperatur kan du hälla över smeten i en rektangel form (min är i glas).
- För hallenpurén: Koka ihop allt på svag värme tills det tjocknar. Tillsätt nu lite citron och smör och rör ihop. Dra av från värmen. När den har svalnat häller du över den i formen med mjölkdesserten. Lägg in i kylen och låt det svalna i 4-5 timmar. Servera med kokosflingor.
Tyckte du om desserten? Då kan du prova en annan mjölkdessert som kallas Sütlac.
Lämna gärna en kommentar om recept eller en recension nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3