Dolma recept turkisk

Dolma recept turkisk med olivolja passar bra till buffébordet som meze och serveras ljummen.

Dolma recept turkisk
buffe

Idag hade jag grannar och vänner på besök hemma och bjöd dem på ett underbart buffé med meze. Först ut får ni dolma recept med olivolja. Skillnaden från varm dolma är att den här är lite sötare och att man inte har någon tomatpuré i. Kryddningen skiljer sig också från varm dolma.

Dolma recept turkisk

Turkisk dolma recept
Total tid36 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: Vegetariskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 9 grön paprika för dolma
  • 2 dl ris
  • 2 dl vatten + 2 dl vatten
  • 1-2 st gullök
  • 2 msk pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • citronsaft av en citron
  • 1-2 msk finhackad dill
  • 1 skivad tomat
  • 2-3 sockerbitar
  • Salt peppar

Instruktioner

  • Lägg riset i saltat ljummet vatten i cirka 30 minuter. (Detta görs för att få risen att hålla sin form)
  • Hacka löken fint. Fräs pinjenötter tills det tar färg och lägg sedan i löken och fräs tillsammans på låg värme tills löken får färg i cirka 5 minuter. Under tiden kan du skära bort locken på paprikorna.
  • Lägg nu i riset och fräs på låg värme i cirka 10 minuter. Tillsätt salt, peppar, sockerbit och rör ihop. Tillsätt nu vatten och dill låt koka på svag värme. Ta av den från värmen och tillsätt citronsaften. Lägg på locket och vila riset i cirka 15 minuter.
  • Fyll riset i paprikorna, lägg en skiva tomat och ställ upp i en kastrull med lock. Häll vatten i botten av kastrullen och låt koka. Sänk sedan värmen och laga i cirka 20 minuter.