Det här receptet var bara en fullträff! Du måste testa att baka det! Receptet hittade jag i boken ”under valnötsträdet” och där fann jag ett enkelt och gott recept: Päronkaka med kardemumma. Päron blir saftigt och med valnötter på blev det bra smaker ihop.
Baka med päron
Den här mjuka kakan med päron blev supergod. Tänk att en liten ingrediens kan ge så mycket smak till en enkel sockerkaka. Även päronkaka med kardemumma, kanel eller hasselnötter brukar gifta sig bra. Prova även att göra paj eller muffins med päron.
Tips! För att få en mjuk och saftig päronkaka, se till att vispa ägg och socker poröst tills det blir ett vitt skum och sikta mjölet för att slippa klumpar.
Päronkaka med kardemumma recept
Päronkaka med kardemumma
Ingredienser
- 150 gram smör
- 100 gram valnötter
- 2 st päron 3 st, saftiga, gärna anjou
- 3 st ägg
- 2,25 dl socker
- 2,5 dl vetemjöl
- 3 msk råsocker/ brun farinsocker
- 1/2 msk kardemumma
Instruktioner
- Börja med att smälta smöret över svag värme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en ganska stor bakform med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Ta en aning av det smälta smöret och pensla längs insidan av formens kanter och bröa kanten lätt. Ställ formen åt sidan.
- Värm ugnen till 180 grader. Grovhacka nötterna. Ställ dem också åt sidan.
- Skölj päronen och skala dem bara om skalet är fult. Dela päronen i halvor och sedan i fjärdedelar. Skär bort kärnhusen och skär varje pärondel i 2–3 skivor och lägg åt sidan.
- Vispa ägg och socker riktigt pösigt, helst med elvisp. Tillsätt vetemjölet och rör om. Lägg i kardemumma. Blanda sist i det smälta smöret.
- Häll smeten i den förberedda formen. Lägg ner päronskivor i cirklar ovanpå kaksmeten och strö över hackade valnötter och sist strö på råsocker. Grädda inte kakan för länge, högst 35–40 minuter. Den ska vara en liten aning ogräddad i mitten.
- Låt kakan kallna, och helst stå 1 dygn, innan den skärs i bitar.
Prova även saftig persikokaka! En anna favorit är kladdkaka med kokostosca!
Lämna gärna en kommentar eller recension om inlägget nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3
Söt tjej! Och kakan ser inte så dum ut den heller. Gillar päron i kakan, men bakar alldeles för sällan!
Tack Tina. Håller med dig Päron är gott och jag bakar också alldeles för sällan. 🙂