Go Back

Päronkaka med kardemumma

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 100 gram valnötter
  • 2 st päron 3 st, saftiga, gärna anjou
  • 3 st ägg
  • 2,25 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 msk råsocker/ brun farinsocker
  • 1/2 msk kardemumma

Instruktioner

  • Börja med att smälta smöret över svag värme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en ganska stor bakform med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Ta en aning av det smälta smöret och pensla längs insidan av formens kanter och bröa kanten lätt. Ställ formen åt sidan.
  • Värm ugnen till 180 grader. Grovhacka nötterna. Ställ dem också åt sidan.
  • Skölj päronen och skala dem bara om skalet är fult. Dela päronen i halvor och sedan i fjärdedelar. Skär bort kärnhusen och skär varje pärondel i 2–3 skivor och lägg åt sidan.
  • Vispa ägg och socker riktigt pösigt, helst med elvisp. Tillsätt vetemjölet och rör om. Lägg i kardemumma. Blanda sist i det smälta smöret.
  • Häll smeten i den förberedda formen. Lägg ner päronskivor i cirklar ovanpå kaksmeten och strö över hackade valnötter och sist strö på råsocker. Grädda inte kakan för länge, högst 35–40 minuter. Den ska vara en liten aning ogräddad i mitten.
  • Låt kakan kallna, och helst stå 1 dygn, innan den skärs i bitar.