Tryffeltårta med hallon&grädde

Min morbrors fru hade 40 års kalas förra veckan när vi var i Turkiet. Tänk att jag missade alla hennes goa saker och firandet. Så därför gjorde en alldeles egen Tryffeltårta med hallon&grädde och tog med hem till henne.

Tryffeltårta med hallon&grädde
Tryffeltårta med hallon&grädde

Tårtan blev väldigt mäktig och god. Jag använde 80% mörk choklad, men det blev tungt. Jag rekommenderar att man använder choklad med lägre kakaohalt.

Recept tryffeltårta med hallon&grädde

Ingredienser, 15-20 bitar
150 g smör
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
1 tsk strösocker
200 g mörk choklad (ca. 50%)
1/2 dl skivade hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan.
  2. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 18-20 minuter, kakan ska vara lite lös i mitten.
  3. Koka under tiden upp grädde, socker och smör i en kastrull. Ta det från plattan.
  4. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Tillsätt till sist i hallonen. Låt tryffeln stelna lite i kylen cirka 1 timme. Bred den över kakan. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Servera med grädde.

Prova daimtårta!