Tryffeltårta med choklad

Tryffeltårta med hallon smakar ljuvligt och passar bra att bjuda på vid större festligheter och kalas. Är du chokladälskare som mig lär du älska denna läckra chokladtårta. Hallon passar väldigt bra ihop med choklad och när du väl smakat på kombinationen kommer du vilja använda det igen i dina bakverk. Toppad med grädde blir det som en lyxig dröm.

Tryffeltårta med hallon&grädde
Tryffeltårta med hallon&grädde

Chokladtryffeltårta blev väldigt mäktig och god. Jag använde 80% mörk choklad, men det blev mäktigt. Jag rekommenderar att man använder choklad med lägre kakaohalt till tryffeltårta med hallon. Du kan även variera denna tårta genom att byta ut hallon mot jordgubbar. Det jag gillar med denna goda chokladtårta är att den är så enkel att laga.  

Tryffeltårta med choklad

Förberedelser10 minuter
Tillagningstid1 timme
Måltid: Efterrätt
Portioner: 15 bitar

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • Tryffel:
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 1 tsk strösocker
  • 200 g mörk choklad 50%
  • 1/2 dl skivade hallon

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan.
  • Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 18-20 minuter, kakan ska vara lite lös i mitten.
  • Koka under tiden upp grädde, socker och smör i en kastrull. Ta det från plattan.
  • Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Tillsätt till sist i hallonen. Låt tryffeln stelna lite i kylen cirka 1 timme. Bred den över kakan. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Servera med grädde.

Prova daimtårta!