Tom kha gai kycklingsoppa med nudlar

Tom kha gai, är en lätt och mild soppa med asiatiska smaker och är min personliga favorit från det thailändska köket. Asiatiska ingredienser som citrongräs, galangal, limeblad sätter smak i Tom kha gai grytan. Om du vill prova en enkel thailändsk soppa att börja med så är Tom kha gai kycklingsoppa svaret.  

Tom kha gai kycklingsoppa
Tom kha gai

Vad är tom kha gai?  

Tom kha gai, som ibland även stavas tom ka gai, är en populär thailändsk kycklingsoppa med nudlar bland thai matälskare. Tom betyder koka, kha betyder galangal och gai betyder kyckling. Det är alltså en kycklingsoppa med sting av galangal. Även kokosmjölk är en viktig ingrediens.  

Receptet på denna thai soppa är så enkelt att det passar perfekt att laga till vardagsmiddagen. Om du vill göra den mer smakrik kan du börja med att koka kycklingen först. Det passar även bra att bjuda flera gäster, eftersom det är en glutenfri maträtt och kan anpassas så den blir vegansk genom att byta ut kyckling mot svamp och tomater. Du kan även byta ut kycklingen mot andra protein alternativ såsom fisk eller skaldjur som räkor, då dessa passar bra ihop med smakerna i soppan. Det finns även vegetariska tom kha gai varianter med aubergine eller tofu. I flera svenska recept byts galangal ut mot ingefära och det är bra att veta att smakerna blir annorlunda, men den blir fortfarande god. 😊  

Video steg för steg kycklingsoppa med nudlar

Hur du gör bästa Tom kha gai youtube video

Tom kha gai soppa

Thailändsk kycklingsoppa med nudlar
Prep Time15 minutes
Cook Time30 minutes
Course: Huvudrätt
Cuisine: thailändskt
Keyword: Kyckling
Servings: 4 pers

Ingredients

  • 2 kycklingfiléer
  • 150 g champinjoner
  • 16 g körsbärstomater
  • 3 citrongräs endast den vita delen
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 salladslökar
  • 8 dl kokosmjölk
  • 1 msk färsk galangal el. ingefära riven
  • 5 limeblad
  • 250 g äggnudlar
  • 2 msk fisksås (el. soya vegansk)
  • 0,5 dl limejuice färskpressad [1-2 lime]
  • 1 kruka koriander
  • 1 limefrukt i klyftor
  • ev chilifrukt till garnering

Instructions

  • Börja med att skära kycklingfilén.
  • Skiva champinjonerna.
  • Krossa citrongräsen och strimla dem tunt.
  • Skiva chilin. Skiva salladslöken.
  • Koka buljong och kokosmjölk i en kastrull.
  • Tillsätt galangal (eller ingefära), citrongräs, limeblad och chili.
  • Koka upp soppan och tillaga i cirka 15 minuter.
  • Lägg i kycklingfilén och sjud tills den är genomkokt, i cirka 5 minuter.
  • Tillsätt champinjoner, fisksås, limesaft och koka i någon minut till.
  • Koka nudlarna och fördela nudlarna i stora soppskålar..
  • Häll upp soppan i soppskålarna.
  • Servera med hackad färsk koriander och salladslök. (ev chili)

Laga andra kycklingrätter!

Lämna gärna en kommentar om inlägget nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3