Svalkande lemonad i värmen

Älskar svalkande lemonad som kyler i värmen och friskar upp! Annars är det lätt hänt att man blir seg i värmen på över 30 grader som det lätt blir i Kapadokya här.

Svalkande lemonad

Svalkande lemonad

Hur görs lemonad?

En klassisk lemonad görs på socker och pressade citroner. Men om du vill göra den nyttigare kan du koka med en bit ingefära i vattnet och byta ut sockret mot honung när vattnet svalnat. Vissa utesluter också sockret helt för att få en sockerfri lemonad. Jag har minskat sockret i mitt recept. Vissa gör också rosa lemonad, för att få drycken rosa kan du prova ha i rödbeta i sockerlösningen och ta ut betan när den fått färg, eller så kan du pressa i granatäpplen eller mixa i jordgubbar. Att mixa mango eller passionsfrukt med citron är också en variant som blir god.

Citroner besprutade –  välja ekologiskt? 

När det kommer till citroner bör du välja ekologiskt, eftersom de är en av de mest besprutade frukterna. Man har sett att det sitter kvar speciellt i skalet, så har du en vanlig citron så använd inte skalet. De vanliga citronerna möglar inte lika snabbt eftersom de behandlas med ett ämne som har setts vara cancerogent. Andra frukter som är besprutade är i listan här: 

  • Banan bekämpningsmedel är även ett problem för odlarna och miljön.
  • Vindruvor innehöll 96% vindruvor och svåra att skölja bort
  • Päron också besprutade
  • Äpple innehåller ett ämne som kan vara cancerogent och hormonstörande och kan inte sköljas bort.

Recept Svalkande lemonad

Ingredienser
4 st citroner
0,75 dl socker
1 l vatten
Mynta 

Gör så här

  1. Tillsätt socker och vatten i en kastrull och koka upp till sockret löst upp sig. Låt svalna.
  2. Pressa juicen från citronerna i en skål och sila ner juicen i en stor tillbringare. Blanda med sockerlösningen.
  3. Ställ in tillbringaren i kylskåpet och låt lemonaden bli riktigt kall. Servera gärna med myntablad.

Ayran är en annan dryck som svalkar bra i värmen!