Saffransbullar med mandelmassa

På eftermiddagen blev det lite bakning av bullar. Dessa Saffransbullar med mandelmassa fyllning har jag velat baka länge och det blev av först idag. Mandelmassa i bullar är så gott och även smaken av saffran ger karaktär.

Saffransbullar med mandelmassa

Saffransbullar med mandelmassa

För att få saftiga bullar är det viktigt att degen blir mjuk. Lägg till mjöl lite i taget tills du känner att degen är mjuk. Ett annat tips är att inte ha bullarna i ugnen för länge. Om du gräddar dem för mycket kan de bli torra.

Saffransbullar med mandelmassafyllning

Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 timme 30 minuter
Måltid: Efterrätt
Keyword: Jul
Portioner: 40 st

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söt deg
  • 2 dl strösocker alt. björksocker
  • 2 krm salt
  • 1 g saffran
  • 14-15 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 st rivet skal av apelsin
  • Pensling: 1 st ägg
  • Garnering: Mandelspån eller russin (50 g)

Instruktioner

  • Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°.
  • Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt cirka 40 minuter.
  • Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 3 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över garneringen. Grädda mitt i ugnen 8-10 min, ta ut och låt bullarna svalna.

Baka glutenfria saffransbiscotti!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3