Rostad tomatsoppa med haydari – vegetariskt

Supergod rostad tomatsoppa med haydari, krämig turkisk fetaostsås. Passar utmärkt när du behöver något snabbt och lätt till middag.

Rostad tomatsoppa med haydari

Här är ett middagstips till en återkommande vardagsrätt här hemma. Jag älskar att smakerna framhävs av när tomaterna rostas i ugnen tillsammans med de andra grönsakerna. Släng i det du har hemma, du kan också testa att lägga i fänkål, morot för att få i mer näring.

Den här rätten passar också utmärkt att göra storkok av och äta några dagar efter varandra eller om du vill frysa in och ta med som matlåda. Passa på när du har tomater som börjar bli lite skrumpna, så får du inget matsvinn.

Rostad tomatsoppa med haydari

  • 6-8 st tomater
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul lök
  • 4-5 st vitlöksklyftor
  • några kvistar timjan
  • 3-4 msk olivolja
  • 1 liter vatten
  • salt och peppar, chilipeppar

    Haydari
  • Yoghurt
  • Fetaostsås
  • Stekt vitlöksbröd

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
2. Lägg skivade tomater, paprika och lök, vitlöksklyftor med skal och timjan på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och laga i ugnen tills det får färg cirka 30-40 minuter.
3. Plocka bort timjan, vitlökens skal och mixa grönsakerna i en gryta. Häll på varm fondvatten och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med haydari och stekt vitlöksbröd.

Recept till haydari – fetaostsås finns här.