Pannacotta med syrlig vinbärssås

Idag svängde jag ihop pannacotta med syrlig vinbärssås. Pannacotta är en italiensk dessert som görs på grädde, socker och vanilj.

Pannacotta med syrlig vinbärssås

Pannacotta med vinbärssås

 
Jag har använt multisocker istället för gelatin. Den blir krämig och gräddig och jag gillar den lena smaken av pannacotta. Passar perfekt som lättare dessert, jättegott!
 
Och igår plockade vi resten av vinbären från mammas buskar. Jag har gjort vinbärsmuffins, vinbärskaka och pannacotta. Sedan har mamma också svarta vinbär, men jag är inte lika förtjust i dem. Kan man göra något gott med dem också?

Vinbär nyttigt

Både svarta och röda vinbär är rika på c-vitamin och 100 gram fyller dagsbehovet. Pektiner i röda vinbär gör att blodsockret hålls stabilt. 

Olika pannacotta smaker

Du kan smaksätta antingen själva pannacottan eller ge smak åt garneringen. 
  • Passionsfrukt
  • Hallon eller blåbär
  • Chokladpannacotta – hacka lite vit eller mörk choklad i gräddblandningen
  • Citron eller lime

Recept pannacotta med syrlig vinbärssås

Ingredienser
Pannacotta:
4-5 dl grädde
1 dl multisocker
1 msk vaniljsocker
 
Sås:
1 dl vinbär
1 msk socker
 
Koka alltihop i en kastrull i cirka 1/2-1 minut. Häll upp i formar och kyl i cirka 4 timmar. Mixa vinbären med socker och häll över pannacottan när den svalnat.

Prova även Irmik – mannagrynsdessert!