Oxfilé med bearnaisesås & rostade grönsaker

Idag blev det Oxfilé med bearnaisesås & rostade grönsaker här hemma. Så himla gott och enkelt med helstekt oxfile i ugn.

Oxfilé med bearnaisesås & rostade grönsaker

Oxfilé med bearnaisesås 

Med en köttermometer blir stekningen av kött enklare och du får en saftig stek. Om kött steks i hög temperatur fortsätter temperaturen på köttet att stiga. Kan vara bra att tänka på. Men lagar du på låg värme som i receptet nedan påverkar det inte köttets temperatur i efterstekningen.

Recept oxfilé med bearnaisesås & rostade grönsaker

Ingredienser, 4 personer

  • 700 gram oxfilé
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt och vitpeppar, svartpepapr
  • rapsolja, till stekning
  • smör
  1. Ta fram köttet och låt den ligga i rumstemperatur. Putsa oxfilén ren från hinnor och senor och torka den med hushållspapper för att den ska få en jämnare stekyta. Gnid in den i olja, pressad vitlök och salt och peppar.
  2. Bryn den runtom i en stekpanna i smör, helst gjutjärn, tills den får färg runtom. 
  3. Värm ugnen till 150 grader. Placera steken i en ugnsform och sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (cirka 60-65 grader för mediumstekt kött). 
  4. Ta ut formen och låt oxfilén vila cirka tio minuter i folie innan den skivas. Servera med bearnaisesås och rostade grönsaker.