Nybakade baguetter till helgfrukost

Jag gjorde Nybakade baguetter till helgfrukost och de blev jättegoda.

Nybakade baguetter till helgfrukost

Nybakade baguetter till helgfrukost

Så ropar E på mig och jag ser att han sitter i en kartong. Tror ni han är trött på allt bakande? Vill han flytta hemifrån? 🙂

Ingredienser
Deg 1 (Surdeg):
5 g (1/10 pkt) färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

Deg 2:
15 g färsk jäst 1/4 paket
3 dl kallt vatten
1 sats surdeg (se recept ovan)
1 msk salt
1 msk strösocker
8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
flingsalt och sesamfrö att strö över baguetterna.

1. Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
2. Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
3. Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
4. Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
5. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.
6. Sätt ugnen på 240 grader.
7. Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.
8. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
9. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
10. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
11. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
12. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
13. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
14. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.