Morotsgryta i olivolja

Förra året var jag på semester i Kemer och åt Aytens böngryta i olivolja. Det är en smak jag inte kunnat glömma. Smaken av olivolja, morötter, citron och vitlök samsas med bönor i gryta. Här kommer recept på min Morotsgryta i olivolja.

oliv_morot2

Nu till sommaren är det vanligt att man i Turkiet äter grönsaker eller bönor som kokas i olivolja och vatten. Resultatet blir en väldigt lätt och god somrig rätt. Vi hade lite morötter hemma som börjat bli dåliga, så dem passade väldigt bra. Rätten ska ätas ljummen, men vill man kan man även servera rätten kall som meze. Vill man ha den matigare kan man även servera ris till.

Recept Morotsgryta i olivolja

Ingredienser, 4-6 personer
7 st morötter
6 klyftor vitlök
1 st gullök
2 st bitsocker
1 dl olivolja
2 dl vatten
saft från halv citron
1 msk färsk el, torkad dill
1 tsk salt
 
Servering: En klick turkisk yoghurt

Gör så här

Skala lök och vitlök. Tärna löken. Skala och skiva morötterna (0,5 cm). Blanda lök, vitlök, morötter, bitsocker och salt i en kastrull. Tillsätt vätskan och oljan. Laga på låg värme tills morötterna är al dente. Häll i citronsaften och dill och blanda. Låt den svalna något. Servera med yoghurt och Ruccola sallad.
 
Ruccolasallad: Blanda ruccola, skivade tomater, tärnad fetaost och oliver. Häll över citronsaft och olivolja och avsluta med salt.

Prova även Dolma med olivolja!