Mäktig och god chokladkaka

Den här mäktig och god chokladkaka har jag velat göra länge nu. Jag gjorde denna i en långpanna, eftersom rundformen var upptagen av cheesecaken. Men annars passar denna bra i runda formar och enligt receptet ska smeten fyllas i tre olika.

Mäktig och god chokladkaka

Mäktig och god chokladkaka

https://www.koket.se/

Jag kan förstå det eftersom kakan blev rätt tung och svår att dela och lyfta. Man börjar med en otroligt god smörkräm, lägger i de torra ingredienserna och sist i med maräng och choklad. Smeten blev så god att jag hade kunnat stoppa i mig allt med en gång. När kakan svalnat fyllde jag den med den goda chokladfyllningen. Fotot är tagen på kvällen samma dag som jag bakade den. Men dagen efter fylldes kakan med den goda krämen och den blev ännu godare och mjukare. Denna blir absolut en av mina favoriter.

Devils food chocolate cake
Ingredienser
200 g smör
3 dl ljust strösocker
1 dl ljus sirap
4 st ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
100 g mörk choklad

Choklad glasyr
3 dl vispgrädde
200 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 tsk smör

Gör så här
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
2. Vispa smör och socker och sirap krämigt.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
7. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten.
8. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten.
9. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.

Choklad glasyr

10. Koka upp grädden och tag av den från värmen.
11. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden.
12. Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned).
13. Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks. Garnera med jordgubbar.

Källa: Leila Lindholm (koket.se)